3

Opevinkit

Opevinkit uutisten käsittelyyn

Helsingin Sanomat julkaisee uutisia alakouluikäisille joka perjantai. Oletko tullut ajatelleeksi, että Lasten uutisia voisi hyödyntää myös opetuksessa? Tässä muutama vinkki!

Viikon kohokohta

Uutislähetys on kiva tapa aloittaa perjantai. Katselun jälkeen oppilaat voivat vastata lähetyksen pohjalta tehtyihin kysymyksiin tai kirjoittaa lyhyitä tiivistelmiä uutisaiheista. Mitä aiheita uutiset käsittelevät?

Mikä on uutinen?

Uutinen vastaa ainakin kysymyksiin: Kuka? Mitä? Missä? Milloin? Miksi? Tutustukaa uutisiin, luokitelkaa ne aiheiden perusteella ja esitelkää ne toisillenne. Miettikää, mistä osista artikkeli koostuu ja kirjoittakaa omat uutisartikkelit otsikoineen, kuvateksteineen ja kuvineen.

Tekstilajit tutuiksi

Lasten uutisista löytyy monia erilaisia tekstilajeja. Viikoittain mukana ovat ainakin uutinen, haastattelu, pääkirjoitus, mielipidekirjoitus, arvostelu ja ruokaohje. Mitä erilaisia piirteitä tekstilajeissa on? Arvostelkaa luokan kanssa katsomanne elokuva tai lukemanne kirja. Uutisaiheet antavat myös inspiraatiota omiin mielipidekirjoituksiin, jotka voi lähettää Lasten uutisten toimitukseen, lastenuutiset(at)hs.fi

Laajennetaan sanavarastoa

Vaikka artikkelit kirjoitetaankin selkeällä kielellä, niistä voi silti etsiä tuntemattomia sanoja ja selvittää, mitä ne tarkoittavat. Oppilaat voivat selittää sanoja toisilleen sananselityspelin tapaan. Tai toisin päin: opettaja piilottaa tekstistä vaikeat sanat, ja oppilaiden tehtävä on arvata ne.

Mediakasvatuksen väline

Voiko kaikkeen lukemaansa luottaa? Mikä on luotettava uutislähde? Käykää läpi artikkeleita, ja miettikää mistä tai keneltä uutisessa kerrottavat tiedot on kerätty. Uutisten pohjalta voi miettiä myös netin ja somen käyttäytymissääntöjä. Mitä kaikkea lehdessä tai verkossa saa julkaista? Saako toista kuvata ilman lupaa? Pätevätkö samat säännöt somessa?

Oma uutislähetys!

Rakentakaa luokan nurkkaan oma tv-studio, jossa oppilaat juontavat päivän uutislähetyksen. Oman lähetyksen käsikirjoitus syntyy helposti artikkeleiden pohjalta tai oppilaiden omista aiheista. Uutisvuorossa olevat oppilaat esittävät lähetyksen luokalle tai videoivat sen.

Uuden opetussuunnitelman tukena

Uutiset käsittelevät yhteiskunnallisia aiheita lasten tasolla ja toimivat hyvänä keskustelunavaajana alakoulun uudessa oppiaineessa, yhteiskuntaopissa. Uutisaiheista puhuminen tukee myös monilukutaitoa, ja selittävät tekstit auttavat ymmärtämään ajankohtaisia ilmiöitä. Uutisissa käsitellään usein teemoja, kuten luonnonsuojelua tai kierrätystä, jotka sopivat loistavasti myös ilmiöoppimiseen.

Suomi toisena ja vieraana kielenä

Äidinkielen lisäksi Lasten uutiset soveltuu myös niille, jotka opiskelevat suomea toisena kotimaisena tai vieraana kielenä. Selkeästi ilmaistut uutiset ovat helpompia lukea ja ymmärtää.

Lasten uutiset ilmestyvät aina perjantain Hesarista omana osastonaan ja Lasten uutiset -lähetys on katsottavissa HSTV:ssä perjantaisin. Omat verkkosivut löytyvät osoitteesta HS.fi/lastenuutiset ja siellä on päivittäin tarjolla uusia uutisia. Tarjoamme oppilaitoksille Helsingin Sanomien tilauksia etuhintaan, lisätietoja osoitteesta asiakaspalvelu.hs.fi/koulut.

Vinkeissä on hyödynnetty Sanoma Pron eri oppiaineiden materiaaleja.

Kenelle: Opettajat