3

Opevinkit

Miten voin opettaa elämänkatsomustietoa luokassa, jossa on ykkösiä ja kutosia? – Aatos antaa opettajalle tarvittavat eväät

Aatoksen avulla eri luokka-asteet voivat opiskella elämänkatsomustietoa vaivatta samassa ryhmässä, sillä kaikille löytyy omantasoisia tehtäviä käsiteltävästä aiheesta.

Ei enää jatkuvaa materiaalin kaivamista. Se oli luokanopettajien Kristiina Länsiön ja Niina Vitikaisen ensimmäinen ajatus, kun he alkoivat työstämään uutta elämänkatsomustiedon oppimateriaalia Aatosta.

Aatos on opettajan digiopetusmateriaali, joka sisältää monipuolista materiaalia luokille 1–6. Materiaalia voi käyttää joustavasti eri luokilla, mikä mahdollistaa myös erilaisten yhdysryhmien opetuksen. Aatos kattaa kaikki opetussuunnitelman sisältöalueet monipuolisesti koko alakouluun.

Peruskoulussa ET:tä eli elämänkatsomustietoa opiskelevien oppilaiden määrä kasvaa. Silti aineen opetusmateriaalit ovat edelleen paljolti opettajan oman tiedonhaun varassa tai suunnattu vain yhdelle luokka-asteelle.

Ajatus Aatoksesta syntyi, kun Länsiö ja Vitikainen tekivät yhteistyötä uuden opetussuunnitelman parissa ja vertailivat kokemuksiaan. He huomasivat, että jokaiselle luokka-asteelle sopivalle elämänkatsomustiedon materiaalille oli suuri tarve.

– Helsingissä voi kyllä olla koko luokka samanikäisiä ET:n opiskelijoita, mutta muualla Suomessa ryhmät koostuvat usein vaihtelevasti eri luokka-asteiden oppilaista. Aatos on ensimmäinen ET:n oppimateriaali, jonka avulla opettaja voi joustavasti opettaa jokaista vuosiluokkaa samaan aikaan, yhden materiaalin avulla, sanoo Länsiö.

– Tunneilla voi olla kuuttakin ikäryhmää samanaikaisesti. Aatos on rakennettu niin, että kun oppilas siirtyy seuraavalle luokka-asteelle, hän ei joudu tekemään samoja tehtäviä uudestaan, vaan pääsee syventämään osaamistaan aiheesta uusien tehtävien parissa. Materiaalia myös päivitetään jatkuvasti, jatkaa Vitikainen.

Digiopetusmateriaalin käyttö tuo uusia mahdollisuuksia opiskeluun

Useissa Aatoksen tehtävistä voi hyödyntää älytaulua ja videotykkiä. Opettaja voi esimerkiksi näyttää tekstejä, kuvia ja videoita luokalle. Materiaalista saa paljon irti myös tulostimen avulla. Opettaja voi tulostaa oppilaille monisteita, tehtäviä ja kortteja käsin täytettäväksi.

– Joitakin tehtäviä oppilaat pääsevät itse ratkomaan näytön äärelle, ja samanaikaisesti osa ryhmästä voi tehdä vaikka perinteisiä vihkotehtäviä. Materiaalia on paljon, siksi jokaiselle opettajalle löytyy varmasti omaan opetustyyliin sopivia tehtäviä, kuvailee Länsiö.

Aatoksessa on panostettu ryhmässä tekemiseen, ja suuren osan tehtävistä voikin ratkaista yhdessä. Hauskojen interaktiivisten käsite- ja diagrammitehtävien avulla voidaan esimerkiksi katsoa, miten luokan mielipide oppitunnin aiheesta jakautuu. Länsiö ja Vitikainen vinkkaavat, että aina ei tarvitse istua paikallaan: oman mielipiteensä voi esittää esimerkiksi liikkumalla luokassa tiettyyn paikkaan.

Toiminnallisuutta opetukseen tuovat myös draamatehtävät, joita kuuluu runsaasti aineiston jokaiseen osa-alueeseen. Niitä voi hyödyntää myös muiden oppiaineiden tunneilla. Teemoista esimerkiksi kierrätys, luonnonsuojelu ja vuorovaikutustilanteiden harjoitteleminen ulottuvat moniin oppiaineisiin.

Yksi vinkki ylitse muiden

Olipa opettajana sitten uusi elämänkatsomustiedossa tai vanha konkari, Länsiö ja Vitikainen muistuttavat, että on yksi asia, joka on äärimmäisen tärkeä ET:n opetuksessa.

– Ilman ryhmäyttämistä ei pärjää, koska oppitunneilla on usein niin paljon oppilaita eri luokka-asteilta. Ryhmäyttämällä luokkaan rakentuu ryhmähenki ja luottamus, jolloin tehtäviä on hauska tehdä yhdessä, sanoo Vitikainen.

– Omien mielipiteiden kertominen tai draamatehtävien tekeminen ei ole kaikille helppoa, siksi niitä pitää harjoitella pikkuisen kerrallaan ja hyvässä hengessä, lisää Länsiö.

 

Aatos-kirjasarjan tekijät Niina Vitikainen ja Kristiina Länsiö

Aatoksen tekijät toimivat luokanopettajina Annalan koulussa Tampereella ja Alhoniityn koulussa Nokialla. Kristiina Länsiöllä on lisäksi draamaopettajan pätevyys.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Askarteluvinkit

Askarteluvinkki: Aatos-pöllökirjanmerkki

Aatos

Askarteluvinkit

Askarteluvinkki alakouluun: Aatos-pöllö