3

Motivointi

Licht an! – sytyttävä saksan sarja sallii mokaamisen

Saksa on edelleen Euroopan puhutuin kieli, mutta sitä luetaan suomalaisissa kouluissa entistä vähemmän. Uusi yläkoulun Licht an! -sarja opettaa kieltä nuorten ehdoilla.

Saksan osaajia tarvitaan runsaasti etenkin kaupan ja viennin aloilla, mutta Suomessa kieltä opiskellaan vuosi vuodelta vähemmän. Siksi uudesta saksan Licht an! -oppimateriaalisarjasta tehtiin oikeaa elämää palveleva ja nuoria innostava sarja, jonka tehtävissä käsitellään oppilaiden omia kiinnostuksen kohteita.

Sarjassa keskitytään etenkin siihen, että jokaisen lauseen ei tarvitse olla täydellinen vaan tärkeintä on, että haluttu viesti välittyy oikein.

– Uutta kieltä opiskellessa virheitä tulee kaikille. Siksi loimme kirjaan päähenkilö Markuksen, jolle käy kieleen ja kulttuuriin liittyviä mokia läpi oppikirjan. Uskomme, että rohkeus käyttää kieltä motivoi oppilaita jatkamaan saksan opiskelua myös yläkoulun jälkeen, sanoo Heidi Hertell.

Hertell on yksi Licht an! -sarjan tekijöistä, Suomen Saksanopettajat ry:n hallituksen jäsen sekä saksan ja ruotsin kielen lehtori, joka opettaa Kaarilan koulussa Tampereella.

Nyt julkaistu Licht an! -sarja on suunnattu yläkoulun A1- ja A2-saksaan.

Kielen opiskelu ei ole kokeisiin pänttäämistä vaan jatkuva matka

Licht an! -sarja on rakennettu niin, että jatkuvaa arviointia on helppo toteuttaa läpi lukuvuoden ja opettaja voi oppimateriaalin avulla suunnitella opetuksensa jopa ilman perinteisiä kokeita. Hertell kokeili omista seitsemäsluokkalaisistaan koostuvan testiryhmän kanssa  työvaiheessa olevaa oppikirjaa lukukauden ajan ja testasi samalla myös kokeiden pois jättämistä. Kokemukset olivat todella positiivisia.

– Oppilaat ovat hehkuttaneet vanhemmilleenkin, kuinka tunneilla ei ole kokeita, vaan Heidi antaa vain tehtäviä läpi vuoden. Huomasin, että läksytkään eivät enää unohtuneet samalla tavalla, kun tunneilla keskityttiin jatkuvaan arviointiin, kertoo Hertell.

Kokeet voi halutessaan korvata kirjan lopusta löytyvällä Mein Buch -osiolla, jossa oppilas tekee oman portfoliomaisen tuotoksen esimerkiksi videoimalla tai kirjoittaen. Sarjan tekijät haluavat tarjota mahdollisuuden entistä pitkäjänteisempään opiskeluun, mutta kokeita ei ole tietenkään pakko jättää pois. Sarjan tuoteperheeseen  kuuluu myöskin uutuutena Kompassi-digikokeet.

Kielitieto esitetään nyt täysin uudella tavalla

Licht an! -sarjassa tehtävät ja opetustyylit on mietitty niin, että ne olisivat oppilaille mahdollisimman mielekkäitä. Esimerkiksi kielitieto, joka koetaan perinteisesti haastavaksi, on esitetty nyt täysin uudella tavalla piirrosvideoilla.

– Oppilaiden motivointi oli tärkein tavoitteemme, ja halusimme tarjota jokaiselle oppilaalle mielekästä tekemistä. Kirjassa on myös runsaasti erilaisia pelejä, joiden avulla oppilaiden kielitaito kehittyy kuin huomaamatta, sanoo Hertell.

Sarjassa korostuu toiminnallisuus, jotta kielitiedon ja sanaston omaksuminen olisi mahdollisimman helppoa ja motivoivaa. Toiminnallisten harjoitusten ohjeet löytyvät oppikirjasta, jotta opettajan ei tarvitse etsiä lisämateriaaleja muualta.

Opiskelu tuodaan mahdollisimman lähelle tulevia kielitarpeita

Licht an! -sarjassa ei ole tarkoitus, että kaikki tekevät kaikki tehtävät, vaan oppilas voi valita eriyttävästä osiosta itselleen parhaiten sopivat harjoitukset. Lukuisat eriyttävät tehtävät ja oppimateriaalin lisätehtävät helpottavat opettajaa sovittamaan opetusta A1- ja A2-oppimääriin. Käytännönläheiset aiheet, kuten työelämän taidot ja oman elämän asioiden käsitteleminen, tuovat opiskelun lähemmäs opiskelijan tulevia kielitarpeita.

Suullista kielitaitoa harjoitellaan toiminnallisten harjoitusten lisäksi esimerkiksi Heute beginnst du! -tehtävätyypissä, jossa kukin oppilas vuorollaan aloittaa oppitunnin. Natiivia näkökulmaa kieleen tuovat sarjassa seikkailevat aidot henkilöt Aino ja Paul, jotka vloggaavat Berliinistä.

– Myös opettajien työ helpottuu, kun ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tarjolla on oppikirja, josta löytyy tarpeeksi uuden opetussuunnitelman mukaisia tehtäviä. Lisämateriaalin kaivaminen ei ole enää pakollista, sanoo Hertell.

Avainsanat: Licht an
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Licht an!