3

Inspiraatiota opetukseen

Kymppi-sarja taipuu jokaiseen opintopolkuun

Uudessa opetussuunnitelmassa korostetaan yksilöllistä oppimista, ja sen vuoksi on tärkeää, että myös oppimateriaalit tukevat tätä tavoitetta. Materiaalien tulee tarjota mahdollisuuksia rakentaa jokaisen oppilaan omien taitojen ja edellytysten mukaisia oppimispolkuja ja huomioida monipuolisesti erilaisia oppimistyylejä.

Olemme varmistaneet, että oppimateriaaleissamme on tarjolla kaikille riittävästi haasteita ja motivoivia tehtäviä, jotka mahdollistavat etenemisen itselle sopivalla tavalla, tasolla ja nopeudella. Matematiikan sarjoissamme on toteutettu eriyttämisen monipuolisia mahdollisuuksia niin painettujen kuin digitaalistenkin materiaalien avulla.

Kymppi-sarja sisältää paljon vaihtoehtoja eriyttämisen tueksi

Kympin oppikirjan luvuissa on selkeä eriyttävä rakenne: neljä ensimmäistä sivua rakentuu siten, että ensimmäisellä aukeamalla harjoitellaan luvun keskeinen sisältö, kolmannella sivulla on kertaavia ja soveltavia tehtäviä ja neljännen sivun yläosassa on vaativampi tehtävä haastetta kaipaaville.

Oppikirjan rinnalle on tarjolla alaspäin eriyttävä Oma Kymppi, jossa opiskellaan samat asiat kuin peruskirjassa. Oma-kirjassa ensimmäinen sivu on sama kuin peruskirjassa. Toisella sivulla harjoitellaan samoja asioita, mutta enemmän tuettuna, helpommilla luvuilla ja vähemmillä tehtävillä. Toisen aukeaman tehtävät ovat helpompia kuin peruskirjassa. Lisäksi kaikkiin tehtäviin on lisätty apukuvia ja malleja tukemaan oppilaan tehtävien ratkaisemista ja ymmärrystä. Oma-kirjan käyttäminen ei edellytä yksilöllistämispäätöstä, koska se kattaa opetussuunnitelman edellyttämät sisällöt.

Lisämateriaaleilla oppilaalle omaa tasoa tukevia harjoituksia

Kympissä on neljänteen vuosiluokkaan asti jokaiseen lukuun tehdyt kolmen tasoiset monisteet. Yhden tikan monisteessa on lisäharjoitusta perusasioista. Kahden tikan monisteessa on lisäharjoitusta nopeille laskijoille, joilla on perusasiat jo hallussa, mutta jotka eivät kaipaa kuitenkaan erityisen vaativia tehtäviä. Kymppi plus -monisteet sisältävät haastavaa tekemistä ja ongelmanratkaisua niitä kaipaaville oppilaille. Vuosiluokille 5 ja 6 on tarjolla yhden tikan moniste sekä Kymppi plus -moniste. Lisäksi alkuopetukseen on saatavilla Super Kymppi -vihko, joka tarjoaa lisää tehtäviä ylöspäin eriyttämisen tueksi.

Arvioinnin tueksi Kymppi-sarjaan on kehitetty muokattavat kokeet. Jokaisesta tehtävätyypistä on kolme eri vaihtoehtoa, joten opettaja voi säätää kokeen vaativuustason ryhmälle tai yksittäiselle oppilaalle sopivaksi.

Kymppi-sarjassa eriyttämiseen on tarjolla myös digitehtäviä ja suosittu Bingel. Digilisätehtäviä on tehty alkuopetukseen kolme eri tasoa ja seuraaville vuosiluokille kaksi. Bingel-tehtävät on saatavilla kaikille vuosiluokille. Bingelissä eriyttäminen on rakennettu tehtäväsarjojen sisään: niissä on tarjolla kolme eri tasoa, ja taso säätyy automaattisesti vastaajan oikeiden ja väärien vastausten perusteella.

Kympissä kannustetaan harjoittelemaan matematiikkaa konkreettisin välinein, pelein ja ryhmätehtävin. Open Kympistä löytyy paljon vinkkejä erilaisiin toteutuksiin ja hauskaan yhdessä oppimiseen. Katso lisää Kympin testimonial-videosta: siellä on mukana mm. suosittu Lepakko-hyrrä!

Avainsanat: Kymppi Eriyttäminen
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Tekijämme

Tutustu Kymppi-sarjan tekijöihin

Inspiraatiota opetukseen

Kokemuksia Sanoma Pron Kymppi-sarjasta