3

Vinkit vanhemmille

Koulun alkua odotetaan ja jännitetään eri kouluasteilla

Uuden koulun tai uusien opintojen aloittaminen saa monella perhoset lentämään vatsan pohjassa.

Oli kyseessä sitten elämän ensimmäinen koulupäivä tai lukion aloitus, ei jännittävältä odotukselta voi juuri välttyä. Tapasimme eri kouluasteen aloittavia nuoria ja kysyimme heidän tunnelmiaan ennen ensimmäistä koulupäivää.

– Läksyt jännittää eniten, mutta on vähän kivaakin, toteaa seitsemänvuotias Veera. Hän aloittaa alakoulun Taivallahden peruskoulussa Helsingissä.

– Opettaja vaikuttaa todella kivalta. Kuulin myös, että hän on tosi vitsikäs, tuore koululainen naurahtaa.

Veera on ehtinyt koulun aloituksen lomassa pohtia myös tulevaisuuttaan: unelma-ammattina on ehdottomasti voimistelun opettaja.

Koulun valintaan vaikuttavat sijainti ja ystävät

Helsingin Lauttasaaren yläasteen aloittava Lina odottaa kotitalousopintojen alkamista ja uusiin luokkalaisiin tutustumista. Koulun valinta oli helppo, sillä LYK on Linan lähikoulu, jonne menee myös hänen hyvä ystävänsä.

– Vähän jännittää, kivaa kuitenkin. Minulle on tärkeää, että saisin hyvät numerot, vaikka ei se maailmaa kaada, jos vaikka tulisikin seiska, hän pohtii.

Tulevaisuudessa Linan unelmana on tehdä töitä taiteen parissa.

– Minusta olisi ihanaa olla näyttelijä tai tanssija,  hän kertoo.

Uusi koulu uudessa kaupungissa

Kirmo Komulainen on uuden edessä: hän muuttaa uuteen kaupunkiin lukio-opintojensa perässä. Tampereen yhteiskoulun ilmaisutaidon lukion opiskelutarjonta oli niin mielenkiintoinen, ettei tilaisuutta voinut jättää käyttämättä. Hämeenlinnasta Tampereelle siskonsa luo muuttava nuorukainen odottaa innostuneena tulevaa:

– Puhtaalta pöydältä aivan uuden koulun aloittaminen on erittäin mielenkiintoista. Tavallaan myös jännittävää mennä uuteen kaupunkiin, sillä en ole köksän maisteri. Jännittää, miten käytännön asiat tulevat sujumaan.

Kurssivalintojen suhteen Kirmolla on selvät suunnitelmat: kirjallista ja luovaa ilmaisua, teatterin ja luovan työn kursseja sekä ehdottomasti pitkä matematiikka.

– Aion pitää kaikki mahdollisuudet avoinna, jos vaikka tieteellinen ala alkaisikin kiinnostaa. Aina voi myös vaihtaa lyhyempään, jos pitkä tuntuu liian haastavalta, hän pohtii.

– Luonnontieteet ja historia ovat myös lähellä sydäntäni, mutta jostain pitää karsia, ettei kurssitarjotin pursua yli.

Kirmon tulevaisuuden haaveet liittyvät ainakin toistaiseksi erittäin vahvasti ilmaisun ja taiteen alalle.

–Unelmani on, että pääsisin elokuvaohjaajaksi Hollywoodiin, mutta saa nähdä, mitä päädyn lopulta tekemään, hän pohtii hymyssä suin.

TallennaTallenna

Avainsanat: Alakoulu Yläkoulu Lukio
Kenelle: Vanhemmat


Lue seuraavaksi

Vinkit vanhemmille

Näin tuet lastasi koulunkäynnissä

Digitaalisuus opiskelussa

Näin digikirja tukee lapsesi opiskelua peruskoulussa

Digitaalisuus opiskelussa

Päivitetty Arttu-sovellus herättää kirjan sivut henkiin