3

Inspiraatiota opetukseen

Kätkö-sarjan tekijöiden vinkit lukuvuoden alkuun

Ota talteen hauskat ja hyödylliset vinkit ympäristöopin tunnille.

Kätkön käyttäjäkoulutuksista oivalluksia opetukseen

Ympäristöopin Kätkö-sarjan käyttäjäkoulutuksessa tekijät kertovat, miten opettaja voi hyödyntää Kätkön huolella valmisteltuja sisältöjä ja kuinka ympäristöopin tunneista saa innostavia Kätkön avulla.

Digiopetusmateriaali on opettajan aarrearkku

Kätkön runsaasta digiopetusmateriaalista löydät myös lukuvuoden alkuun liittyviä innostavia ja helposti toteutettavia tehtäviä, jotka auttavat luokan ryhmäytymistä ja oppilaiden kouluarkeen totuttautumista.

Luontoretket ovat otollisia tilanteita luokan ryhmäytymiseen. Puu palaa, pakko vaihtaa -leikissä oppilaat asettuvat kukin oman puunsa viereen. Opettaja on ilman puuta ja huudahtaa ”puu palaa, pakko vaihtaa”. Oppilaat juoksevat toisen puun viereen, jolloin opettaja yrittää ehtiä yhteen puuhun. Ilman puuta jäänyt oppilas on uusi huutaja. Tehtävänannon löydät Kätkö 1 Digiopetusmateriaalin luvusta 5.

Kartan avulla on kiinnostavaa tutkia omaa luokkaa ja koulun pihaa. Kätkö 2 Digiopetusmateriaalin luvusta 4 löydät harjoituksen pihakartan tekemiseen, pihasuunnistukseen valokuvien avulla ja kartan käyttöön. Harjoitusten avulla koulun tilat ja alue tulee oppilaille tutummaksi.

Polkupyöräillessä saa ihanat vauhdit. Koulujen alkaessa pyöräteillä on enemmän ruuhkaa, ja liikennesääntöjen kertaaminen on kaikille hyödyllistä. Kätkö 3 Digiopetusmateriaalin luvusta 5 löydät liikenneaiheiset toimintavinkit risteysajon harjoitteluun polkupyörällä. Harjoituksessa risteysajon harjoittelu tapahtuu turvallisesti koulun pihalla.

Luokan yhteinen puu -tehtävässä yhdistyvät kuvataide ja ympäristöoppi. Oppilaat piirtävät jättikokoiselle paperille tai kartongille mahdollisimman suuren puun, jossa on paljon oksia, koloja ja muita yksityiskohtia. Puu kiinnitetään luokan seinälle. Sen jälkeen oppilaat piirtävät tai askartelevat jakson aikana opeteltuja eläimiä ja kasveja, jotka kiinnitetään puun rungolle tai oksille. Lopulta puu on yhtä monimuotoinen kuin luokan oppilaat yhdessä ovat. Tehtävän löydät Kätkö 4 Digiopetusmateriaalin jaksosta 1.

Hyödyllisiä askartelu- ja väritystehtäviä

Avainsanat: Ympäristöoppi Kätkö
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Opevinkit

Kätkön tulostettavat vihkokannet

Kätkö

Opevinkit

Käsityövinkki: Vetoketjullinen oravapussukka