3

Tulevaisuuden taidot

Gerontologisen hoitotyön oppikirja tuo kaivattua tietoa ikääntyneiden hoitotyöhön

Uusi Gerontologinen hoitotyö -oppikirja tarkastelee monipuolisesti ja näyttöön perustuen ikääntyneiden ihmisten hoitotyötä uusimman tutkimustiedon valossa. Se korostaa ikääntymisen yksilöllisyyttä, ehkäisevää ja toimintakykyä tukevaa ja arvostavaa kohtaamista sekä ja tarjoaa syventävää tietoa sekä konkreettisia työkaluja hoitotyöhön.

Gerontologinen hoitotyö on toivottu oppimateriaali sosiaali- ja terveysalan korkeakouluopiskelijoille ja ammattilaisille. Tammikuussa 2025 julkaistuun materiaaliin on koostettu laajasti syventävää, ajankohtaista ja tutkittua tietoa ikääntymisestä ja toimintakyvyn edistämisestä.

‒ Väestön ikääntymisen myötä yhä suurempi osa ihmisistä elää terveinä ja toimintakykyisinä elämänsä kolmannessa ja neljännessä ikävaiheessa. Siitä huolimatta keskustelu on hyvin ongelma- ja sairauskeskeistä, eikä ikääntymisen ennakoimista, tukemista ja arvostusta tuoda riittävästi esille. Nyt uusi Gerontologinen hoitotyö -oppimateriaali tuo uudella tavalla esiin, mitä ikääntyneiden ihmisten hoitotyö kokonaisuudessaan sisältää ja ammattilaisilta vaatii, kertoo tekijäryhmään kuuluva Anniina Tohmola.

Gerontologinen hoitotyö -oppimateriaali vastaa kasvaneeseen osaamisen tarpeeseen, sillä toimintakyvyn edistäminen ja toimintakyvyn vajauksien ehkäisy hoitotyössä vaativat uudenlaista tarkastelua viimeisimmän tutkitun tiedon valossa.

‒ Oppimateriaaliin on koostettu uutta tutkittua tietoa ikääntymisestä ja siihen yhteydessä olevista tekijöistä. Kirja tähtää gerontologisen hoitotyön osaamisen ja asiantuntijuuden selkeyttämiseen sekä siihen, että ikääntyneiden hoitotyö olisi tasalaatuisempaa.

Gerontologian hoitotyö on suunnattu sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutukseen ja työelämän perusosaamisen kehittämiseen sekä syventävän osaamisen vahvistamiseen niin tiedoissa, taidoissa kuin asenteissa. Kirja toimii myös yleSH-kokeen tenttikirjana.

Visuaalinen oppimateriaali tuo uudenlaisia näkökulmia gerontologiseen hoitotyöhön

Gerontologian hoitotyö -materiaaliin on koottu kattavasti tietoa eri sisältöalueista: ikääntyminen eri näkökulmista tarkasteltuna, voimavarojen tukemisen keinot hoitotyön näkökulmasta, yksilön omat voimavarat osallisuutensa ja toimintakykynsä edistämisessä sekä ikääntymismuutosten ehkäisy ja hidastaminen, jotta toimintakykyinen ja arvokas arki olisi mahdollista.

‒ Koska hoitotyö on näyttöön pohjautuvaa, oppimateriaalissa on runsaasti konkreettisia ohjeita käytännön työhön, Tohmola kertoo.

Oppimateriaalissa on 15 lukua, joista jokainen muodostuu pääluvusta ja alaluvusta. Jokaisessa luvussa on 4‒6 oppimistavoitetta. Uuteen aiheeseen perehdytään aluksi perustasolla, minkä jälkeen opiskelija pääsee syventämään osaamistaan.

Sisällöt on esitelty monipuolisesti teksteinä, mittareina ja tiivistelminä. Kuvat ja kuviot selkeyttävät opittavaa asiaa, ja Tiesitkö?-laatikoiden avulla päästään käsittelyssä syvemmälle. Jokaisessa luvussa on autenttisia case-tapauksia, joiden käsittely jatkuu tehtävissä. Oppimateriaalissa on yhteensä 52 digitaalista Arttu-tehtävää, joihin opiskelija pääsee siirtymään helposti skannaamalla sivun maksuttoman Arttu-sovelluksen avulla.

Osaatko?-kysymykset nostavat kappaleen ja luvun keskeisimpiä asioita tarkasteluun. Opiskelija voi hyödyntää kysymyksiä kertaamisessa, mutta ne toimivat myös opettajalle vinkkinä siitä, mitä kyseisestä luvusta tulisi käsitellä.

Oppimateriaali tukee jatkuvaa oppimista. Lisäksi itsensä johtamisen ja työhyvinvoinnin näkökulmat on huomioitu, jotta ammattilainen huomioi oman työhyvinvointinsa.

Gerontologinen hoitotyö on opettajien suunnittelema materiaali

Tohmolan lisäksi oppimateriaalin tekijöihin kuuluvat Irmeli Matilainen ja Tanja Miettinen, ja kaikki oppikirjailijat toimivat myös gerontologisen hoitotyön lehtoreina ammattikorkeakouluissa.

‒ Opettajina tiedämme, kuinka paljon opetusmateriaalin koostamiseen voi mennä aikaa. Enää opettajan ei tarvitse kerätä aineistoa eri lähteistä. Hän voi luottaa siihen, että Gerontologinen hoitotyö -oppimateriaalissa on kattavasti tietoa ikääntyneiden ihmisten hoitotyöstä. Tämä on kirja, johon voi aina palata ja syventyä opiskelijaryhmän kiinnostuksen mukaan, Tohmola sanoo.

‒On hienoa, että nyt on olemassa oppimateriaali, joka tekee näkyväksi gerontologisen hoitotyön merkitystä ja vaativuutta. Ikääntyneiden hoitotyössä tulee hallita monta osa-aluetta, ja työtä tehdään eettisesti ihmistä arvostaen.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Tulevaisuuden taidot

Lääkehoidon käsikirja uudistui entistä monipuolisemmaksi ja selkeämmäksi

Arttu