3

Opevinkit

Come with me! -sarjan tekijöiden vinkit alakoulun englannin tunnille

Ota talteen hauskat ja hyödylliset englannin harjoitukset. Koosteesta löydät vinkkejä alkuopetuksesta alakoulun viimeisille luokille asti.

Alakoulun englannin suosikkioppimateriaaliksi noussut Come with me! -sarja ja sen lumoava, koko alakoulun ajan kehittyvä tarina valmistuu keväällä 2024. Toiminnallinen oppimateriaali sisältää runsaasti videoita ja animaatioita, ja on samaan aikaan selkeä ja looginen niin opettajalle kuin oppilaillekin. Yksilöllisen oppimisen mahdollisuudet, opittujen asioiden aktiivinen kertaaminen ja monipuoliset arviointimateriaalit tekevät englannin tunneista hauskoja.

Muistathan digiopetusmateriaalin aarteet?

Come with me! -sarjan digiopetusmateriaali on värikäs ja täynnä innostavia harjoituksia. Lukuvuoden alkuun digiopetusmateriaalista kannattaa hyödyntää ainakin nämä sisällöt:

 • Aloita alkuopetuksen englannin oppitunnit oppilaiden kanssa tutuilla rutiineilla. Ottakaa tavaksi laulaa Weekday song- tai Monkey Monday -laulut ja katsokaa myös niihin liittyvä Samar-hämähäkin kysymys. Laulamalla sanat jäävät helposti muistiin. Laulut voi kuunnella myös hidastettuina versioina. Laulut löytyvät digiopetusmateriaalin vasemmasta laidasta Rutiinit-valikosta.
 • Kun opetuksessa jää aikaa projekteille, voit hyödyntää lisämateriaalina Come with me! 3:n projektitehtäväkortteja, jotka löydät digiopetusmateriaalin vasemmasta valikosta Opettajalle-kohdan liitteistä.
 • Kolmannen vuosiluokan liitteistä löydät myös eriyttävää materiaalia jokaiseen jaksoon. Tähdellä merkityistä Bob’s basic-, Fiona’s focus- ja Annie’s advanced -monisteista löytyy jokaiselle oppilaalle sopivan tasoisia lisätehtäviä.
 • Kun on arvioinnin aika, löydät digiopetusmateriaalista kaikki tarvittavat lomakkeet arvioinnin tueksi.

Come with me! -vinkkejä opetukseen

Come with me! -sarjan opettajan lisämateriaaleista löytyy monenlaisia vinkkejä sekä pieneen lisätekemiseen tunneilla että pidempiin projekteihin. Opettajan tukena on myös runsas ja kattava opettajan opas, jonka löydät kätevästi digiopetusmateriaalista Opettajalle-valikosta.

Alkuopetus

Yhdistäkää liike ja sana. Oppimisen lomassa liike aktivoi aivoja ja luo muistiyhteyksiä opeteltavaan asiaan. Come with me! 2 Digiopetusmateriaalin leikkipankista löydät ohjeet muun muassa näihin opettavaisiin leikkeihin:

 • Kehotanssi / Body dance: Opettaja luettelee kehonosia englanniksi ja laittaa taustamusiikkia. Oppilaat tanssivat musiikin tahdissa liikuttamalla kyseistä kehonosaa, mutta pysyvät muuten liikkumatta. Vinkki: silmiä voi pyöritellä ja nenää voi nyrpistää.
 • Numeropatsaat / Number statues: Opettaja sanoo numeroita. Oppilaat muodostavat parin kanssa nopeasti kuullun numeron muotoisen patsaan.
 • Pantomiimi ryhmissä / Group pantomime: Oppilaat muodostavat 3–4 hengen ryhmiä ja päättävät ryhmän kanssa, mitä sanaa he esittävät. Muiden tehtävä on arvata oikein englanniksi. Sen jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle ryhmälle. Halutessaan leikkiin voi lisätä äänitehosteita, mikä tekee siitä vielä hauskemman.
 • Jähmettyneet tunteet / Frozen feeling: Oppilaat liikkuvat rauhallisesti ympäri luokkaa, ja taustalla soi hiljainen musiikki. Kun musiikki lakkaa, opettaja sanoo englanniksi tunteen (esim. angry, happy, sad, tired, thirsty). Oppilaat jähmettyvät tunnetta esittäväksi patsaaksi. Muihin ei saa koskea, vaan tunnetta kuvataan vain omalla vartalolla ja ilmeellä.

Luokat 3−6

 • Esittelyvideo: Kuvatkaa ja koostakaa omat videot, joissa jokainen esittelee itsensä ja perheensä Lilyn mallin mukaan (Come with me! 3 Textbook s. 14). Videolla voi kertoa, millainen olet, mistä pidät (värit, ruuat, harrastukset) ja mitä teet eri viikonpäivinä.
 • Kivi-sakset-paperi / Rock-paper-scissors: Peliä pelataan pareittain kuten kivi-sakset-paperia. Aluksi sanotaan Come with me!, ja me-sanan kohdalla näytetään sormilla jotakin lukua 1−20. Se, kumpi ensin laskee sormet yhteen ja sanoo numeron englanniksi, saa pisteen. Peliä voi pelata myös 3–4 oppilaan ryhmissä.
 • Tulostettavat sanapalapelit: Digiopetusmateriaalin liitteistä löydät eritasoisia tulostettavia sanapelimonisteita jokaisen kappaleen sanastoon liittyen, joiden avulla on helppo kerrata sanoja. Kokeile paikkadominoa ja luontosanapeliä.
 • Pakohuonepeli: Come with me! -sarjan pakohuonepeleissä ratkotaan jännittäviä arvoituksia englanniksi kolmannelta vuosiluokalta alkaen. Jokaiseen jaksoon liittyy yksi pakopeli, eli vuosiluokalle on yhteensä neljä peliä.
 • Projektitehtävät: Digiopetusmateriaalista löydät myös hauskat pelipohjat, opetusta tukevat askarteluvinkit sekä reilun määrän projektitehtäviä. Esimerkiksi Life on the farm -projektitehtävässä oppilaat saavat miettiä, millaista elämää Emman isoisän maatilan eläimet viettävät, ja piirtää eläinten seikkailusta sarjakuvan puhekuplineen.
 • Maksuton Arttu-sovellus: Arttu-sovellus on oppilaan tukena kotona ja koulussa. Artun avulla oppilaat voivat avata vapaasti oppimateriaalin videot, äänisisällöt, kertauspelit ja itsearviointianimaatiot.

Koulutuksista tukea Come with me! -sarjan käyttöönottoon

Come with me! -sarjan käyttäjäkoulutuksessa tekijät kertovat, miten opettaja voi hyödyntää sarjan kattavia materiaaleja opetuksessa ja kuinka oppilaat saa innostumaan englannin opiskelusta. Teemakoulutuksissa tekijät kertovat, miten englantia voi opettaa ilman luku- ja kirjoitustaitoa sekä miten Come with me! -sarjassa on suunniteltu ajankäyttö ja eriyttämisen mahdollisuudet. Koulutustallenteet löydät kootusti täältä. Hakua helpottaaksesi voit käyttää selaimen hakutoimintoa ja Come with me! -hakusanaa.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Digitaalisuus opiskelussa

Come with me! -sarjan pakohuonepeleissä ratkotaan jännittäviä arvoituksia englanniksi

Digitaalisuus opiskelussa

Innostavaa englannin oppimista 3D-hahmojen kannustuksella

Opevinkit

Kurkkaa opevinkit, kuinka voit hyödyntää positiivista pedagogiikkaa varhennetussa kieltenopetuksessa