3

Opevinkit

Alakoulun opevinkit Aleksis Kiven päivään

Lokakuussa iloitaan Kivestä, kirjoista ja saduista.

Aleksis Kiven päivän opevinkit alakouluun

Kauan sitten lähes kaikki kirjat, joissa oli kertomuksia ja satuja, olivat ruotsinkielisiä. Aleksis Kivi oli ensimmäinen kirjailija, joka kirjoitti runoja, näytelmiä ja kertomuksia suomen kielellä. Siksi häntä sanotaan kansalliskirjailijaksi. Hänen työtään muistetaan ja kunnioitetaan joka vuosi lokakuun 10. päivä, joka on hänen syntymäpäivänsä. Silloin Suomen lippu nostetaan salkoon juhlistamaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää.

Ystävien lukukirjan sivulla 130 on Seitsemän veljestä lähtee kouluun -tarina, jonka oppilaat voivat näytellä. Tarinan voi kuunnella myös maksuttoman Arttu-sovelluksen avulla.

Vastatkaa myös Aleksis Kiveen liittyvään tietovisaan. Entä osaavatko oppilaat muodostaa kirjaimista kaikkien seitsemän veljeksen nimet?

Huima 5 Opettajan oppaasta löydät katkelman Kiven Nummisuutarit-näytelmästä, jonka voi myös näytellä. Tekstin lukemisen jälkeen oppilaat voivat pohtia lukemaansa kysymysten avulla.

Huima 6 Opettajan oppaassa on Aleksis Kiven päivän juhlamoniste, jonka kysymyksiin oppilaat saavat etsiä tietoa kirjailijasta.

Tehkää myös hauska Tunnista veljekset -visa, jossa oikea veljes päätellään vihjeen avulla. Tehtävä löytyy myös Huima 6 Digiopetusmateriaalista.

Seitsemän veljeksen jalanjäljillä on ryhmätyö, jossa yhdistyvät sekä elämyksellisyys että kuvan ja tekstin yhdistäminen.

Nyt olisi hyvä aika järjestää kouluun kirjanäyttely tai kertoa omasta mielikirjasta. Nämä vinkit sopivat erityisesti ekaluokkalaisille.


Satupäivä

Valtakunnallista Satupäivää juhlitaan Sadun nimipäivänä 18. lokakuuta.

Ystävien lukukirjan Tekstitaitaja-harjoituskirjan satuihin liittyvät tehtävät siivittävät Satupäivän tunnelmiin. Tehkää oppilaiden kanssa hauska satuhahmotesti ja laatikaa sen jälkeen omat sadut ohjeiden mukaan.

Huima 3 Digiopetusmateriaalista puolestaan löydätte päättelytaitoa kehittävän satuhahmo-visan. Valitsetteko vihjeeksi konsonantin vai vokaalin?

Hetki satuhahmona on toiminnallinen tehtävä, jossa oppilaat eläytyvät satuhahmon rooliin. Tehtävä sisältyy Välkky-sarjan kolmannen luokan digiopetusmateriaaliin.


Syysloma on lukuloma

Syysloma on lukuloma -kampanjan tarkoitus on kannustaa kaikenikäisiä lukemisharrastuksen pariin. Keräsimme lukuloman vinkit tänne.

Kenelle: Opettajat