3

Opevinkit lukioon

Glad Luciadag!

Lucia firas på luciadagen den 13 december – ofta med sång och musik i ett luciatåg.

Luciadagen firas den 13 december. Vi sammanställde några tips inför högtiden. Den korta videon tar dig med i Luciadagens stämning och det goda receptet på Lucia-bullar bekantar dig med termer inom bakning!


Videon av Luciadagen

Video löytyy lukion uudesta B1-ruotsin Effekt-sarjan materiaalista.


Lucia-bullar

Har du smakat på hembakade Lucia-bullar? Bullarna kan också kallas för lussekatter, lussebullar eller saffranskusar. Så här bakar du lussekatter hemma:

Gör så här:

  1. Smula 50 gram jäst  i en skål.
  2. Smält 100 gram smör i en kastrull. Tillsätt 5 dl mjölk.
  3. Värm till max 37°. När det varken känns kallt eller varmt, då är det lagom varmt. (Testa genom att stoppa ner ditt finger i vätskan.)
  4. Häll  över 50 g jäst.
  5. Tillsätt kvarg och kryddorna (socker, salt, saffran) och vetemjölet.
  6. Bullarna blir luftigare och godare om du inte använder för mycket mjöl.
  7. Arbeta degen och låt sedan jäsa övertäckt i en halv timme.
  8. Ta upp degen på ett bord med lite mjöl på. Dela den i cirka 30 bitar och baka ut till fina lussekatter.
  9. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa igen.
  10. Garnera med russin och pensla med vispat ägg.
  11. Grädda (225°) i mitten av ugnen 5-7 min. (små bullar tar kortare tid)
  12. Njut!

Ingredienser:

  • 50 g jäst
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kvarg
  • 0,5 g saffran
  • 1,5 dl strösocker
  • en smula salt
  • cirka 1 kg vetemjöl
  • 1   ägg
  • russin

Ha en doftande Luciadag!

Avainsanat: Opevinkit Lukio Effekt
Kenelle: Opettajat