3

Ajankohtaista

Vuoden 2021 oppikirjailija Panu Sotkas: Pääsemme vaikuttamaan lukiolaisten opiskeluun ja siten koko yhteiskuntaamme

Suomen tietokirjailijoiden myöntämät Oppikirjailijapalkinnot jaettiin lauantaina 30. tammikuuta 2021 verkossa. Oppikirjailijapalkinnon sai pitkän linjan tekijämme Panu Sotkaksen lisäksi Heikki Tulkki ja Leila White. Oppikirjailijapalkinnot myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta oppiteostuotannosta.

Panu Sotkas

FM Panu Sotkas työskentelee Helsingin ranskalais-suomalaisen koulun biologian ja maantieteen lehtorina. Hänellä on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus oppimateriaalien tekemisestä. Vuodesta 2002 lähtien hän on tuonut asiantuntijuutensa Sanoma Pron lukion biologian oppimateriaaleihin ja erityisesti Bios-sarjan tekijäryhmään.

Sotkaksen mukaan oppimateriaalien kirjoittaminen on toisinaan rankkaa puurtamista, joka vaatii uskoa ja tahdonlujuutta kiireisen aikataulun keskellä. Hän näkee sen kuitenkin samalla mahtavana mahdollisuutena.

– Koen, että oppimateriaalien avulla pääsemme vaikuttamaan lukiolaisten ja muiden opiskelijoiden opiskeluun ja näin koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Tunnen, että tällä työllä on suuri merkitys. Se on myös henkilökohtaisesti antoisaa ja samalla saa tutustua nopeasti kehittyviin tieteisiin ja kehittää itseänsä. Tämä on etuoikeus.

Nykymaailmassa on runsaasti sirpaleista ja jäsentymätöntä tietoa, joka voi olla myös puutteellista tai jopa tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa. Sotkas kokee, että laadukkaista, asiantuntijuudella työstetyistä oppimateriaaleista on tullut entistä tärkeämpiä.

– Ilman asiantuntevaa ja jäsenneltyä tietoa ei yhä monimutkaisempaa maailmaa ole mahdollista ymmärtää eikä tulevaisuuden ongelmia ratkaista. Oppikirjat ja muut tietokirjat ovat korvaamattomia.

Työuransa yhdeksi hienoimmista ja merkittävimmistä asioista Sotkas nostaa Bios-sarjan kirjoittamisen.

– Olen sen ansiosta tutustunut lukuisiin sivistyneisiin, uteliaisiin ja työteliäisiin ihmisiin. Esimerkiksi Bios-tekijäryhmän jäsenistä on tullut minulle ystäviä, ja olen ymmärtänyt heidän avullaan, että kokonaisuus on enemmän kuin osien summa. Sanoma Pron toimitus on puolestaan täynnä ammattitaitoisia, mukavia ja ahkeria ihmisiä, joiden kanssa on ollut ilo tehdä työtä. Lisäksi olen tutustunut vuosien mittaan moniin yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa työskenteleviin tutkijoihin, joilta olemme saaneet runsaasti tukea. He jos ketkä ymmärtävät oppimateriaalin merkityksen.

– Kaksikymmentä vuotta sitten en olisi kuvitellut, että saan tämänkaltaisen tunnustuksen. Tunnustus kuuluu luonnollisesti koko Bios-ryhmälle, upeille kustannustoimittajille sekä muille työpanoksensa antaneille. Yhdessä me tämän palkinnon olemme ansainneet, Sotkas sanoo.

Suomen tietokirjailijoiden myöntämät oppikirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa. Palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Kenelle: Opettajat