3

Inspiraatiota opetukseen

Venekoulun ensimmäinen vuosi on ollut uuden oppimisen juhlaa

Venekoulun ensimmäinen vuosi on takana. Tuomo Meretniemi kertoo, mitn vuosi on sujunut etenkin lasten koulunkäynnin osalta.

Kirjoitamme tätä Aruban saarella Etelä-Amerikan pohjoisrannikolla, jossa olemme ankkurissa aivan lentokentän kupeessa ja kymmenet lentokoneet viistävän loppuliu´ussa mastomme yläpuolella.

Olemme nyt vuoden jälkeen monta kokemusta rikkaampia, takana on 15 maata ja venekoulussa on kokeiltu monenlaista lähestymistapaa eri asioiden oppimiseen. Yleisesti voisi sanoa, että opettaminen ja oppiminen ovat sujuneet loppujen lopuksi paremmin kuin olimme uskaltaneet odottaa, vaikka ihan helppoa se ei ole ollut kenellekään. Vanhempina lasten opetttajana toimiminen on ollut välillä haasteellista. Omille vanhemmille on nimittäin paljon helpompi kiukutella, jos matikka ei juuri nyt nappaa. On siis pitänyt löytää tapoja ja yhteisiä sääntöjä, joilla koulunkäynnistä tehdään mukavaa.

Esikoisemme Aarre on 8-vuotias ja hän on todella innostunut lukemisesta, mikä on ollut meille venekoulun opettajille suuri helpotus. Lukemisen kautta sanavarasto karttuu, mielikuvitus saa polttoainetta ja lapsi oppii ymmärtämään erilaisia kirjoitustyylejä ja eron faktan ja fiktion välillä. Nyt lukulistalla ovat Harry Potterit ja aiemmin luettujen kirjojen arviointi. Huhtikuussa ystävämme toivat Suomesta kasan kirjoja ja lisää Sanoma Pron oppikirjoja, jotka otettiin vastaan suurella riemulla. Matikan 2. luokan Kymppi-kirjat oltiin jo pitkälti käyty läpi, joten olimme siirtyneet seuraavien luokkien asioihin jo talvella. Nyt mennään jo pitkällä neljännen luokan asioissa ja joltain osin pidemmälläkin.

Esimerkiksi geometriassa olemme liittäneet matematiikan opiskelun yhteen Aarren suuren intohimon kanssa, eli kokkauksen. Leivonnan yhteydessä voi hyvin opiskella peruslaskutoimitusten lisäksi mittayksiköitä (myös englantilaiset mitat), ja lettujen paiston yhteydessä laskemme lettujen ja paistinpannujen pinta-aloja. Peruskemiaa voi oppia eri aineiden olomuotojen muutosten, käymisreaktion (taikinan paisuminen) tai vaikkapa kaappiin unohtuneen homehtuneen päärynän tutkimisen kautta.

Kerttu 6 v. aloittaisi Suomessa eskarin ensi syksynä ja numeroiden ja kirjainten opiskelu sujuu mukavasti Oppi&Ilo -sarjan tehtäväkirjojen kautta. Kerttu on veljensä perässä halunnut tehdä jo ykkösluokan matikkaa, jossa syksyn kirja on laskettu täyteen. Kuopuksemme Martta 4 v. tekee vanhempien sisarusten kanssa tehtäviä, piirtää, maalaa ja muovailee ahkerasti.

Oppikirjat ja valmiit kokeet ovat olleet erittäin hyvä ohjenuora opintojen etenemisen seuraamiselle. Yritämme niiden lisäksi löytää jokaisesta satamasta jotain uutta opittavaa, joka liittyy jollain lailla suomalaisen opintosuunnitelman toteuttamiseen. Barbadoksella tutustuimme sokeriruo`on kasvatukseen ja mietimme paljonko karkeissa oikeastaan on sokeria. Grenadalla ihmettelimme erilaisten tuttujen mausteiden kasvatusta ja niiden käyttöä ruuanlaitossa. Lapsista on ollut kiehtovaa nähdä mm. banaanin, mangon, papayan, taatelin, mantelin, kanelin ja muskottipähkinän kasvua aidossa ympäristössä. Myös ihmiskunnan historian pimeämmät puolet, kuten orjakauppa on helppo käsitellä autenttisilla paikoilla Karibian saarilla.

Luonnontieteiltä ei pääse meidän veneessä pakoon: joka päivä saamme ihmetellä pelikaanien ja fregattilintujen liitelyä, snorklatessa hämmästellä värikkäitä riuttakaloja ja uida pakoon meduusoita. Flamingot hurmasivat meidät kaikki jo ensinäkemältä Bonairilla, ja myöhemmin saimme hienon lentonäytöksen, jossa johtolinnun paikkaa vaihdettiin jatkuvasti. Delfiinit ovat olleet niin monesti seuranamme, että ne ovat jo hieman kärsineet inflaatiota lasten keskuudessa. Leguaanit ja gekkoliskot ovat nykyään ykköspaikalla lasten lemmikkitoivelistalla, pikkuisen gekkoliskon voisimmekin ottaa – lähinnä syömään veneen ötökät. Kolumbialta odotamme laiskiaisten näkemistä, ne ovat herättäneet etukäteen kovasti hilpeyttä luontodokumenteissa.

Varsinaista kesälomaa venekoulussa ei pidetä, vaan oppiminen jatkuu myös kesän aikana Kolumbiassa ja Panamassa. Tulemme viettämään seuraavat yhdeksän kuukautta espanjankielisissä maissa, joten kielen oppinen on hauskaa ja hyödyllistä niin lapsille kuin vanhemmillekin.

Avainsanat: Alakoulu Sail for Good
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Näkökulmia oppimiseen -blogi

Venekoulussa lapset on ympäröity kirjoilla – lukemisen riemu tarttuu vanhempien antaman esimerkin avulla

Näkökulmia oppimiseen -blogi

Venekoulun uusi lukuvuosi on käynnistynyt Tyynellä valtamerellä

Näkökulmia oppimiseen -blogi

Venekoulu valtameren ylityksellä – "Ilman matematiikan taitoja ei pärjäisi"