3

Opiskeluvinkit

Valmistaudu koeviikkoon – ota haltuun tehokas lukutekniikka reaaliaineen kokeeseen

Reaaliaineen kokeisiin voi helposti olla yli sata sivua luettavaa, ylioppilaskokeissa huomattavasti enemmänkin. Lue oppimiseen perehtyneen psykologi Karoliina Mellasen vinkit, kuinka hyödyntää toimivaa lukutekniikkaa reaaliaineen kokeisiin valmistautuessa.

Aloita koeviikkoon valmistautuminen tekemällä ensin realistinen lukusuunnitelma. Tärkeintä on pohtia, paljonko luettavaa ja opiskeltavaa sinulla on ja suhteuttaa se käytössäsi olevaan aikaan. Ota tavoitteeksi edetä suuresta kokonaisuudesta pienempään:

Vinkkejä lukutekniikkaan

  1. Tutki kirjan sisällysluettelo, kuvat, taulukot, väliotsikot ja tiivistelmät. Ne auttavat hahmottamaan kokonaisuuksia ja helpottavat syventymistä tekstiin.
  2. Keskity ulkoa opettelun sijaan kokonaisuuden ymmärtämiseen. Pohdi, mikä merkitys asialla on ja mihin se liittyy.
  3. Muuta pää- ja väliotsikot kysymyksiksi ja etsi niihin vastauksia.
  4. Huomioi ilmiöiden syyt, taustat ja seuraukset.
  5. Mieti lukiessasi, mitä tiedät asiasta entuudestaan. Palauta mieleesi saman aineen aikaisempien kurssien teemoja.
  6. Pyri opettelemaan peruskäsitteet sekä kokonaisuuden kannalta tärkeät faktat.
  7. Opettele uudet käsitteet ja termit.
  8. Kerro omin sanoin itsellesi ja kaverillesi ydinasiat lukemastasi. Jos ei heti onnistu, lue tai kuuntele teksti uudelleen.
  9. Voit testata muistamaasi kirjoittamalla ranskalaisin viivoin paperille aineiston pääteemat ja mitä niistä muistat.

Jos lukeminen väsyttää, niin digikirjojen äänikirjaominaisuus on hyvä tuki. Laita äänikirja korviin ja lähde ulkoilmaan kävelemään ja kuuntele samalla kappaleen tekstit. Uusimpien tutkimusten mukaan liikunnan on todettu tehostavan oppimista.

Varaa aikaa kertaamiseen

Jäsennä jokaisen luvun jälkeen esimerkiksi ranskalaisilla viivoilla luvun oleellisin sisältö. Tätä koostetta voit käyttää seuraavana päivänä ja viimeisinä päivinä kertausmateriaalina. Merkitse itsellesi vaikeimmat kohdat kirjanmerkillä, jotta muistat kerrata erityisesti niiden sisällöt. Kun kirjoitat muistiinpanoja ja tiivistelmiä, voit lisäksi kirjoittaa ylös ajatuksia, joita sinussa herää aiheeseen liittyen – tämä liittää uuden tiedon jo olemassa olevaan ajatukseesi, mikä tehostaa oppimista. Hyödynnä kirjan monipuolisia tehtäviä.

Käytä mielikuvitusta oppimisen tehostamiseksi ja oppimismenetelmien kehittämiseksi. Jos jokin tapa oppia tuntuu mielekkäältä ja kivalta, luonnollisesti uppoudut siihen helpommin.

Vinkkejä kertaukseen

  1. Kaksipuoliset kortit. Kirjoita toiselle puolelle esimerkiksi ilmiön, tapahtuman, henkilön tai asian nimi ja toiselle puolelle lyhyt kuvaus aiheesta. Jo pelkkä tiivistyksen kirjoittaminen auttaa muistamaan. Voit myös pyytää kaveria tai perheenjäsentä kyselemään tai hiljaa mielessäsi käydä korttien sisältöä läpi vaikka bussissa. Voit myös hyödyntää kirjaan tai digimateriaaliin valmiiksi tehtyjä käsiteluetteloita.
  2. Miellekartat. Voit laatia jokaisesta luvusta miellekartan, johon kirjoitat ja piirrät oleellisimmat asiat. Käytä eri värejä ja fontteja erottaaksesi muistiinpanot toisistaan.
  3. Muistisäännöt. Mitä hullunkurisempi muistisääntö on, sitä paremmin se jää mieleen, koska se aiheuttaa tunteita, kuten huvitusta ja ärsyyntymistä.
  4. Seinätaulut. Kirjoita, piirrä, tulosta tai kopioi kuvia kokonaisuuksista. Aseta tuotokset näkyvälle paikalle huoneeseesi ja silmäile niitä ohi mennessäsi.
  5. Tussitaulu. Voit askarrella itsellesi tussitaulun liimaamalla pahvin päälle valkoisen paperin, jonka päällystät kontaktimuovilla. Voit hahmotella tussitaululle esimerkiksi kaavioita tai aikajanoja ja korjata niitä , jos huomaat virheen.
  6. Videot ja artikkelit. Jos käytät digikirjoja, selaile materiaalissa olevia artikkeleita ja videoita mielenkiintosi mukaan. Mielenkiinnon avulla vahvistat muistijälkeä.
  7. Yhdessä opiskelu. Voit pitää yhteisen opiskelu- tai kertaustuokion opiskelukavereiden kanssa. Yksi parhaista tavoista oppia on asian selittäminen omin sanoin toiselle.

Printtaa täältä lisävinkit koeviikolle ja koeviikon huoneentaulu.

Tsemppiä koerutistukseen!

Kenelle: Opiskelijat