3

Opiskeluvinkit

Valmistaudu koeviikkoon – ota haltuun tehokas lukutekniikka reaaliaineen kokeeseen

Reaaliaineen kokeisiin voi helposti olla yli sata sivua luettavaa, ylioppilaskokeissa huomattavasti enemmänkin. Lue oppimiseen perehtyneen psykologi Karoliina Mellasen vinkit, kuinka hyödyntää toimivaa lukutekniikkaa reaaliaineen kokeisiin valmistautuessa.

Aloita koeviikkoon valmistautuminen tekemällä ensin realistinen lukusuunnitelma. Tärkeintä on pohtia paljonko luettavaa ja opiskeltavaa sinulla on ja suhteuttaa se käytössäsi olevaan aikaan. Ota tavoitteeksi edetä suuresta kokonaisuudesta pienempään:

  • Uuteen kirjaan siirtyessäsi selaile sisällysluettelo ja otsikot. Mitä koealue käsittelee?
  • Uuteen lukuun siirtyessäsi silmäile alaotsikot, lihavoidut sanat, kuvat ja kuvatekstit. Kerro itsellesi, mitä luku käsittelee.
  • Lopulta siirry yksityiskohtiin. Ensimmäisenä voit lukea tai kuunnella sisällön, kenties vaihdellen.

Jos lukeminen alkaa väsyttämään, niin digikirjojen äänikirjaominaisuus on hyvä tuki. Laita äänikirja korviin ja lähde ulkoilmaan kävelemään ja kuuntele samalla kappaleen tekstit. Uusimpien tutkimusten mukaan liikunnan on todettu tehostavan oppimista.

Varaa aikaa kertaamiseen. Jäsennä jokaisen luvun jälkeen esimerkiksi ranskalaisilla viivoilla luvun oleellisin sisältö. Tätä koostetta voit käyttää seuraavana päivänä ja viimeisinä päivinä kertausmateriaalina. Merkitse itsellesi vaikeimmat kohdat kirjanmerkillä (digitaalisella tai todellisella), jotta muistat kerrata erityisesti niiden sisällöt. Kun kirjoitat muistiinpanoja ja tiivistelmiä, voit lisäksi kirjoittaa ylös ajatuksia, joita sinussa herää aiheeseen liittyen – tämä liittää uuden tiedon jo olemassa olevaan ajatukseesi, mikä tehostaa oppimista. Hyödynnä kirjan monipuolisia tehtäviä. Valitse joitain tehtäviä ja tee ne huolellisesti sen sijaan, että ajatuksen tasolla käyt nopeasti kaikki tehtävät läpi.

Käytä mielikuvitusta oppimisen tehostamiseksi ja oppimismenetelmien kehittämiseksi. Jos jokin tapa oppia tuntuu mielekkäältä ja kivalta, luonnollisesti uppoudut siihen helpommin. Jos taas jokin tapa tuntuu erittäin vaikealta, kokeile jotain muuta. Tässä muutamia erilaisia tapoja oppia:

  • Kaksipuoliset kortit. Kirjoita toiselle puolelle esimerkiksi ilmiön, tapahtuman, henkilön tai asian nimi ja toiselle puolelle lyhyt kuvaus aiheesta. Jo pelkkä tiivistyksen kirjoittaminen auttaa muistamaan. Voit myös pyytää kaveria tai perheenjäsentä kyselemään tai hiljaa mielessäsi käydä korttien sisältöä läpi vaikka bussissa. Voit myös hyödyntää kirjaan tai digimateriaaliin valmiiksi tehtyjä käsiteluetteloita.
  • Miellekartat. Voit laatia jokaisesta luvusta miellekartan, johon kirjoitat ja piirrät oleellisimmat asiat. Käytä eri värejä ja fontteja erottaaksesi muistiinpanot toisistaan.
  • Muistisäännöt. Mitä hullunkurisempi muistisääntö on, sitä paremmin se jää mieleen, koska se aiheuttaa tunteita, kuten huvitusta ja ärsyyntymistä.
  • Seinätaulut. Kirjoita, piirrä, tulosta tai kopioi kuvia kokonaisuuksista. Aseta tuotokset näkyvälle paikalle huoneeseesi ja silmäile niitä ohi mennessäsi.
  • Tussitaulu. Voit askarrella itsellesi tussitaulun liimaamalla pahvin päälle valkoisen paperin, jonka päällystät kontaktimuovilla. Voit hahmotella tussitaululle esimerkiksi kaavioita tai aikajanoja ja korjata niitä , jos huomaat virheen.
  • Videot ja artikkelit. Jos käytät digikirjoja, selaile materiaalissa olevia artikkeleita ja videoita mielenkiintosi mukaan. Mielenkiinnon avulla vahvistat muistijälkeä.
  • Yhdessä opiskelu. Voit pitää yhteisen opiskelu- tai kertaustuokion opiskelukavereiden kanssa. Yksi parhaista tavoista oppia on asian selittäminen omin sanoin toiselle.

 

Tsemppiä koerutistukseen!

Kenelle: Opiskelijat