3

Artikkeli

Vaihdevuosi-teema herätti Balanssi-yleisön mielenkiinnon – Katso vastaukset chat-kysymyksiin

Toukokuussa järjestetyn Balanssi-tilaisuuden teema oli Vaietut vaihdevuodet. Aihe herätti yleisössä runsaasti kysymyksiä, ja chat oli koko tilaisuuden ajan aktiivinen. Tilaisuudessa pystyimme vastaamaan vain osaan kysymyksistä, mutta synnytys- ja naistentautiopin dosentti Anna-Mari Heikkinen vastasi loppuihin kysymyksiin jälkikäteen. Huomioithan vastauksia lukiessasi, että ilman kahdenkeskistä potilas-lääkärisuhdetta ei yksilön hoitoon voi ottaa antaa.

TÄRKEÄÄ: Jokainen nainen ja jokaisen vaihdevuodet ovat erilaiset, ja yksilölliset tekijät vaikuttavat sekä oireisiin että hoitoon. Alla olivat kysymykset ovat osittain hyvin henkilökohtaisia. Ilman kahdenkeskistä potilas-lääkärisuhdetta ei yksilön hoitoon voi ottaa kantaa. Siksi vastaukset on annettu yleisellä tasolla, eikä niiden perusteella voi tehdä hoitoratkaisuja. Jos siis kysymykseen liittyvän oireen takia hakeutuu lääkärin vastaanotolle ja saa erilaisen vastauksen, voi syynä olla se, että kokonaistilanne on erilainen kuin kysymyksessä esitetty.

Alla oleviin kysymyksiin on vastannut Balanssissa luennoinut Anna-Mari Heikkinen, joka on tehnyt tieteellistä tutkimusta vaihdevuosiin liittyen ja hoitaa päivittäin vaihdevuosihaasteiden kanssa eläviä naisia Terveystalolla. Balanssissa hän kertoi uusimman tutkimustiedon valossa naishormonien ja ikääntymisen vaikutuksesta naisten terveyteen.

Katso Balanssi-tilaisuuden tallenne täältä »

Anna-Mari Heikkisen esitys (pdf) »


Voiko kuivuuden tunne kielessä johtua alkavista vaihdevuosista?

Se toki mahdollinen merkki vaihdevuosista, mutta yksittäisenä oireena epätodennäköinen.

Lisääntyvätkö jalkavaivat, kuten plantaarifaskiitti, vaihdevuosien myötä?

Epämääräiset lihas- tai nivelkivut ovat yksi tavallinen vaihdevuosioire. Yhden yksittäisen kehon osan kivun syy taas on todennäköisesti muu. Estrogeeni on heikko anabolinen steroidi, ja sen puute voi voimistaa kaikkia kipuja. Estrogeeni ei kuitenkaan ole ainut ratkaisu yhden nivelen tai lihaksen ongelmaan.

Estrogeenihoidon (geeli, 1 painallus) aloittamisesta 3 kuukauden kuluttua alkoi päivittäinen päänsärky. Aiheuttaako päänsäryn estrogeenivaje tai liika estrogeeni, vai ehkä jokin muu syy? Mikä on todennäköisintä?

Kumpikin voi aiheuttaa päänsärkyä. Jos oma hormonitoiminta on kokonaan loppunut, on epätodennäköistä, että pieni ihon kautta annosteltu estrogeeni aiheuttaisi päänsärkyä. Jos taas omaa hormonitoimintaa on, on tilanne toinen. Ihon kautta annostelussa on huomioitavaa se, että vaikutus tulee vasta 1–2 viikon kuluttua. Eli jos geeliannosta muuttaa, vaikutus päänsärkyyn näkyy viiveellä. Vastaus kysymykseen vaatii kuitenkin laajemman esitietojen selvittelyn lääkärin kanssa.

Mitä mieltä olet siitä, että oli jo syönyt usean vuoden verran hormonikorvaustablettihoitoa, mutta sitten ei enää annettu hormoneja, vaikka esim. mahdoton kuivuus ja uniongelmat jatkuivat ja pahenevat. Oli monta vuotta taukoa. Voiko mielestäsi syödä vielä uudestaan hormoneja? Verikokeet näyttivät, että sekä estrogeeni- että testosteronipitoisuudet olivat todella alhaiset ja oireet jatkuvat, yli 60-vuotiaana.

Hormonikorvaushoidolle ei ole yläikärajaa. Iän mukana ilmaantuvat riskit on huomioitava ja hoito (annos ja antotapa) suunniteltava mahdollisimman turvalliseksi pitkässä käytössä. Hormonimittaukset eivät kerro hormonin tarpeesta. Jokaisella yli 60-vuotiaalla, jolla ei ole hormonilääkitystä, hormonitasot ovat matalat. Oireet ja perussairaudet määrittävät hoidon. Hormonitasoja mitataan paljon aivan turhaan. Vastaus kysymykseen vaatii kuitenkin laajemman esitietojen selvittelyn lääkärin kanssa.

Mistä syistä johtuen on mentävä gynekologille? Heti pienestä vuodostakin hormonilääkityksen aikana?

Kohtusyöpä on tavallisin gynekologinen syöpä ja aiheuttaa oireena ylimääräistä vuotoa. Hormonikorvaushoito vähentää kohtusyövän riskiä, mutta ei kokonaan estä sitä. Siksi vuoto on aina tutkittava.

Mitä 43-vuotiaan pitäisi tehdä? Kuntosaliharjoittelua? Lisätä yleisesti liikunnan määrää?

Hoitaa kuntoon 4 perusasiaa: uni, palautuminen, ravinto, liikunta. Ravinnossa keskeistä on ateriarytmi ja ravinnon sisältö, sillä liian pitkät ateriavälit ja niistä johtuvat liian isot annokset, huonot hiilihydraatit ja niukka proteiinien saanti johtavat rasvakudoksen lisääntymiseen vaikkei paino nousisi. Laihdutuskuurit ja nopeat painonpudotukset vievät lihasmassaa. Liikkumisessa tärkeää on kaikki liikkuminen, joka kiihdyttää aineenvaihduntaa ja jossa lihasmassa säilyy. Jokaisen yli 40-vuotiaan pitäisi harrastaa lihasliikuntaa, jos ei tee lihaksia kuormittavaa työtä. Kaikki liikkuminen on hyödyllistä.

Proteiinien saanti unohtuu usein, kun kiinnitetään huomio pelkästään kasvisten lisäämiseen ruokavalioon. Hiilihydraatteihin ja rasvaan verrattuna proteiinit ovat hyödyllisempiä lihasmassan kannalta ja myös painolle: proteiinien aineenvaihdunta vie enemmän energiaa kuin rasvojen ja hiilihydraattien, ja ne myös pitävät nälän tunteen poissa pitempään.

Miksi aina sanotaan, että vaihdevuosi-ikäisen pitäisi käydä salilla? Eikö lihaskuntoa lisää mikään muu laji?

Kaikki liikunta lisää lihaskuntoa. On olemassa vahvaa tutkimusnäyttöä siitä, että nimenomaan keski-ikäiselle ja ikääntyvälle tehokasta lihaskunnon kasvattamista on lihasvoimaharjoitukset, joka tarkoittaa sitä, että lihasmassaa kasvatetaan harjoittelemalla vastuksen kanssa. Omalla painolla tai esim. pelaamisella tai nyrkkeilyllä lihasmassan kasvu voi kohdistua vain tiettyihin lihaksiin, kun taas voimaharjoittelulla laajempi vaikutus tulee helpommin.

Annostuksena Lenzetto-suihke x 3 / pvä. Välillä tuntuu, että kuumia aaltoja tullut uudestaan, vaikka suihketta isoin annostus. Mitä tehdä? Urheilen ja syön suhteellisen terveellisesti.

3 Lenzetto-suihketta vastaa noin 2 mg suun kautta otettavaa estrogeenia. Jos tämä ei riitä, on mahdollisia syitä kolme:

1. Suihke ei imeydy riittävästi
2. Annos on liian iso: liian iso estrogeeniannos voi aiheuttaa oireiden palaamisen
3. Estrogeenin tarve on isompi kuin 3 suihketta

Asiaa kannattaa pohtia hoitavan lääkärin kanssa. Joskus tarvitaan estrogeenitason mittaus verikokeella. Ennen verikoetta pitää saman annoksen olla käytössä vähintään 2 viikkoa. Jos itse alkaa kokeilla annoksen nostamista tai laskemista, pitää huomioida se, että suihkeen kohdalla annoksen muutos näkyy oireissa vasta 1–2 viikon kuluttua.
Vastaus kysymykseen vaatii kuitenkin laajemman esitietojen selvittelyn lääkärin kanssa.

Voiko estrogeenin puute aiheuttaa lihasten voimattomuutta tai särkyä? En jaksa välillä käydä esimerkiksi kävelyllä tai seisoa, kun jalkojen lihaksia kivistää. Riskien vuoksi jouduin lopettamaan hormonit.

Kyllä, epämääräinen lihas- tai nivelkipu on mahdollinen vaihdevuosioire. Toki ikääntyminen ja perussairaudet aiheuttavat myös kipuja. Jos oire on vaikea, kannattaa hormonien hyödyt ja haitat punnita uudelleen yhdessä lääkärin kanssa.

Minulla on ollut vaihdevuodet kolmisen vuotta. Olen nyt 51-vuotias. En ole ottanut hormonikorvaushoitoa. Onko syytä ottaa? En ole kokenut tarvitsevani sitä, vaan pärjään ok.

Kuten esityksessäni sanoin, hoidon aloittamisen tärkein syy ovat elämää häiritsevät oireet. Niiden vaikeutta ei lääkäri voi määrittää. Päätöksen hoidon aloittamisesta tekee aina nainen itse. Lääkäri punnitsee yksilöllisesti hoidon hyötyjä ja haittoja ja etsii mahdollisimman turvallisen vaihtoehdon.

Voivatko rytmihäiriöt tai sydämen hetkittäinen epäsäännöllinen muljahteleva rytmi johtua vaihdevuosista?

Kyllä voivat.

Osaako yleislääkäri arvioida vuotohäiriöiden syitä?

Riippuu yleislääkäristä ja naisen iästä. Verikokeista ei ole apua. Yli 45-vuotiaalta pitää tavallisesti tutkia kohtuontelon sisältä otettu solunäyte (endometriumnäyte) ja tehdä ultraäänitutkimus emättimen kautta. Jos vuotoa on eivätkä tutkimukset onnistu terveyskeskuksessa, tekee terveyskeskuslääkäri lähetteen sairaalan gynekologiselle poliklinikalle.

Miten virtsankarkailu liittyy vaihdevuosiin ja ikääntymiseen? Auttaako paikallinen hormonilääkitys?

Virtsankarkailua on erilaista: Lantionpohjan tukikudoksen heikentyminen lisääntyy iän myötä ja voi johtaa ponnistuskarkailuun. Estrogeeni estää tätä, mutta estrogeenihoito ei korjaa löystyneitä kudoksia. Yliaktiivinen rakko taas voi aiheuttaa voimakasta virtsahätää, vaikkei rakko ole täynnä ja siihen liittyvää karkailua. Syynä on rakon tyhjenemistä säätelevien hermojen ärtyminen. Limakalvojen oheneminen estrogeenin puutteen takia on yksi syytähän. Estrogeenihoitoa auttaa yliaktiivisen rakon oireisiin, myös paikallisesti käytettynä.

Voiko vuotohäiriön syynä olla se, että keltarauhashormonin määrää pitäisi lisätä?

Voi olla, mutta tähän ei voi vastata ilman taustatietoja.

Jos ei voi käyttää hormonikorvaushoitoa, miten voi ehkäistä kuumia aaltoja?

Elämäntapojen avulla, ks. yllä oleva kuva. Kahvin, alkoholin, mausteisten ruokien ja muiden hikoilua lisäävien asioiden välttäminen, stressin hallinta, rentoutuminen, painon hallinta, liikunta, huonojen hiilihydraattien välttäminen, huonelämpötilan viilentäminen jne. vähentävät hikoilua ja myös kuumia aaltoja jossain määrin, lieviä oireita jopa täysin. Valitettavasti vaihdevuosioireiden estoon ei ole olemassa varmaa keinoa.

Aikaisemmin pari lasillista viiniä toi hyvän olon, mutta nykyisin vaan suuren väsymyksen. Aiheuttavatko vaihdevuodet tämänkin vai ovatko aivot muuten vaan väsyneet?

Tämä johtuu todennäköisemmin väsymyksestä kuin hormoneista. Ikä ja vaihdevuodet lisäävät väsymystä, joten viinin vaikutus voi muuttua voimakkaammaksi. Ikä ja vaihdevuodet myös huonontavat unia – siksi viinin vaikutus uniin voi olla aiempaa haitallisempi. Nuorempana unta ei mitattu älylaitteilla, joten kannattaa miettiä, onko tapahtunut muutos olossa vai pelkästään älykellossa. Jätä älykello pois, jos se aiheuttaa unistressiä!

Kun on kierukka (Mirena) eikä ole tietoa, onko kuukautisia, onko silti järkevää ottaa estrogeenia, kun on paljon muita oireita (mieliala, aivosumu, nivelkivut, väsymys ym.)?

Hormonikierukka sisältää pelkkää keltarauhashormonia, joten se ei auta vaihdevuosioireisiin. Niihin tarvitaan estrogeenia. Hormonikierukka toimii estrogeenihoidon lisänä. Se estää kohdun limakalvon paksuuntumisen ja vähentää vuotoja. Ehdottomasti vaikeisiin oireisiin siis estrogeenikokeilu, jollei ole vasta-aiheita! Vastaus kysymykseen vaatii kuitenkin pohdinnan lääkärin kanssa.

Voiko jo nyt varata ajan yleislääkärille gynekologisten haasteiden vuoksi, koska erikoislääkäri pitää maksaa itse?

Totta kai voi. Ei ole naisten velvollisuus maksaa gynekologisia oireita tai sairauksia itse. Jos terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa ei ole osaamista, tehdään sieltä lähete sairaalan gynekologiselle poliklinikalle tai kysytään neuvoa sairaalan gynekologilta. Tulossa oleva Käypä hoito -suositus toivon mukaan parantaa hoidon saatavuutta yleis- ja työterveyslääkäriltä.

Kuukautiset ovat olleet poissa 3 vuotta. Olen 48-vuotias. Vuosi sitten tuli kuitenkin viikon ajan kuukautisvuotoa. Uskaltaako olla ilman ehkäisyä? Käytössä ei ole mitään korvaushoitoa.

Jos vuoto alkaa uudelleen 6 kuukauden tauon jälkeen, on mentävä lääkäriin ja otettava kohtuontelon solunäyte. Ehkäisyä pitää käyttää, kunnes kuukautiset ovat olleet poissa vuoden tai vaihdevuodet on todettu lääkärin toimesta. Kolmen vuoden tauon jälkeen alkava vuoto on poikkeavaa ja pitää tutkia.

Sopivatko suolistohormonilääkitys ja hormonikorvaushoito yhteen?

Kyllä sopivat.

 Saako estrogeeniä apteekista ilman reseptiä?

Emättimen käytettäviä valmisteita saa, muita ei.

Voiko vaihdevuosioireita hoitaa estrogeenillä, jos on (ollut) vaikea endometrioosi?

Kyllä voi. Hoito annetaan estrogeenin ja keltarauhashormonin yhdistelmänä. Keltarauhashormoni estää estrogeenin haitalliset vaikutukset endometrioosikudokseen.

Jos on veritulppariskigeeni FV-Leiden/APC-resistenssi, voiko käyttää estrogeenikorvaushoitoa (geeli iholle)?

Tämä on harkittava muiden riskien ja oireiden vaikeuden mukaan, sillä se vaatii hormonihoitoon perehtyneen gynekologin arvion.

Gynekologin mukaan ei tarvitse käydä gynekologilla kuin 5 vuoden välein. Minulla on käytössä hormonikierukka ja estrogeenigeeli (1–4 pumppausta/vrk). Miten itse pystyy arvioimaan hoidon tehoa ja määrittämään estrogeenin annostuksen? Suosituksen osallistua papa- ja mammografiaseulointoihin olen toki saanut.

Jollei ole lääkitystä tai riskitekijöitä, ei gynekologilla tarvitse käydä määräaikaistarkastuksissa edes viiden vuoden välein. Hormonihoito taas vaatii hoitoon perehtyneen lääkärin arvion 1–2 vuoden välein. Reseptiä ei voi uusia keskustelematta hoidon tehosta, sivuvaikutuksista ja ilmaantuneista uusista sairauksista. Hoidon tehon ja annoksen säätäminen on lääkärin, ei potilaan, tehtävä.

Milloin saa veloituksetta korvaushoidon?

Ennenaikaisessa menopaussissa: Jos estrogeenin tuotto (ja kuukautiset) loppuvat alle 40-vuotiaana tai molemmat munasarjat poistetaan alle 45-vuotiaana, saa lääkärin tekemällä B-lausunnolla 90 % korvauksen hormonihoidosta 50-vuotiaaksi. Tämä vaatii verikokeen (FSH-mittauksen ja selvästi kohonneen arvon). Jos kuukautiset jatkuvat, ei kyseessä ole ennenaikainen menopaussi. Pelkkien oireiden perusteella ennenaikaista menopaussia ei siis voi todeta.

Millaisia ovat normaalit määrät estrogeeniä?

Riippuu valmisteesta: suun kautta tavallisesti 1–2 mg, mutta suurimmalle osalle riittää 1 mg. Tätä määrää vastaa erilainen annos ihon kautta annosteltavaa estrogeeniä, eikä laastareiden, suihkeiden ja geelien grammamääristä voi päätellä sitä, paljonko 1 annos vastaa.
Esimerkiksi 1 Lenzetto-suihke vastaa 0,75 mg suun kautta otettua estrogeenia, 1 Estrena-painallus taas 0,5 mg.
Lisäksi imeytymisessä on yksilöllisiä eroja. Siksi joskus 1 annos ihon kautta auttaa oireisiin ja joskus saman vaikutuksen saamiseksi tarvitaan moninkertainen annosmäärä.

Voiko oman hormonitoiminnan palautuminen tai tasapainottuminen kestää monta vuotta 10 vuoden ehkäisypillerien käytön jälkeen?

Voi, jos hormonitoiminnassa on häiriö. Pillerit eivät sitä aiheuta. Hormonitoiminta on siis häiriintynyt muusta syystä, mutta sitä ei huomaa pillereiden aikana.

Eikö vaihdevuosioireena oleville univaikeuksille ole lääkkeetöntä vaihtoehtoa?

Unihäiriön hoidolle on hyvin paljon lääkkeettömiä vaihtoehtoja riippumatta siitä, mistä unihäiriö johtuu. Nämä kannattaa aina ottaa käyttöön.

Auttavatko luonnon estrogeenit estrogeenivajeeseen?

Tässä tarkoitetaan varmaankin luontaistuotteita ja kasviestrogeeneja? Ne ovat tutkimusten mukaan saman tehoisia kuin lumelääke. Lieviin oireisiin niistä voi saada apua. Kannattaa valita tuote, joka on tutkittu Suomen lainsäädännön edellyttämällä tavalla, jottei se sisällä elimistölle haitallisia aineita.

Katso Balanssi-tilaisuuden tallenne täältä »

Avainsanat: balanssi
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Ajankohtaista

Balanssista tietoa hyvinvointiin ja terveyteen: Vaietut vaihdevuodet

Ajankohtaista

Merkityksellinen tulevaisuus syntyy opettajien hyvinvoinnista – Miten pidät huolta omasta jaksamisesta?

Näkökulmia oppimiseen -blogi

Mikrotauot arjessa edistävät opettajienkin hyvinvointia