3

Opevinkit

Poimi opettajien vinkit itsenäisyyspäivään

Järjestimme Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kilpailun, jossa alakoulun opettajat jakoivat omia vinkkejään siitä, miten heidän koulussaan tai luokassaan vietetään juhlavuotta. Vinkkejä voi jälleen hyödyntää itsenäisyyspäivän lähestyessä.

Kilpailuun tuli huima määrä toinen toistaan hauskempia ja innostavampia vastauksia, joista kokosimme yhteen parhaat palat opettajien inspiraatioksi. Luokista löytyy mahtavaa luovuutta!

Äidinkieli ja kirjallisuus:

  • Lukekaa sata suomalaisen kirjailijan kirjoittamaa kirjaa ja kiinnittäkää luokan seinälle itse tehty Suomen synttärikakkua esittävä juliste. Lisätkää jokaisen luetun kirjan myötä yksi kynttilä julisteeseen. Vuoden lopussa kakussa on juhlavuoden mukaisesti sata kynttilää.
  • Lukekaa erityisopetuksessa jotakin helppoa Suomi-aiheista kirjaa ja etsikää siitä kiinnostavia suomalaisia asioita. Työstäkää niistä sanoja, virkkeitä ja tarinoita. Tämä on yksinkertainen ja hauska tapa tehdä Suomea ja suomalaisuutta tutuksi – ja samalla harjoitella luku- ja kirjoitustaitoa!
  • Käsitelkää äidinkielen tunnilla ihmisiä, jolla on ollut suuri merkitys Suomen kirjallisuuteen, esimerkiksi Aleksis Kiveä tai J. V. Snellmania.
  • Järjestäkää koulussa lukutempaus, jossa kukin luokka yrittää lukea sata kirjaa joulukuun 6. päivään mennessä. Keksikää myös hauskat palkinnot innokkaimmille lukuluokille. Sivumäärä on hyvä suhteuttaa luokka-asteittain, esimerkiksi 1. ja 2. luokille kymmenen sivun kirjoja ja siitä aina 10 sivua lisää luokka-asteittain.

Kuvataide:

  • Ottakaa kuvataiteen tunneille aiheeksi Suomi. Teeman alle mahtuu erilaisia tekniikoita, välineitä ja värejä, jotka ovat olleet käytössä vuosien varrella. Aiheita riittää Koirien Kalevalasta kultakauden maalareiden teoksiin.
  • Suunnitelkaa ja piirtäkää Suomi aiheiset postimerkit – ottakaa mukaan kaikki koulun luokat. Laittakaa luomukset näytille koko koulun oppilaiden ja henkilökunnan ihailtavaksi.
  • Tuula Leppäkarin luokassa koristetyyny sai Suomen värit ja vaakunaeläimen: suunnitelma piirroksena ja toteutus fleeceä, huopaa ja iskuhapsua yhdistäen.
  • Askarteluvinkki: sinivalkoinen koristenauha tuo tunnelmaa luokkaan. Työn voi tehdä itsenäisesti tai koko luokan voimin. Kurkkaa ohje täältä >

Monialaiset oppimiskokonaisuudet ja ilmiöopiskelu:

  • Tuottakaa koko koulun kesken monialainen oppimiskokonaisuus, jossa oppilaat saavat itse vaikuttaa toteutustapoihin. Parhaassa tapauksessa oppilaat työstävät asioita yli ala- ja yläkoulurajojen – tulokset voivat olla yllättäviä ja ilahduttavia. Kolmosluokkalaiset saattavat esimerkiksi yhdessä ysien kanssa leipoa, oppia ruotsia ja tehdä animaatioita – näin kävi yhteinäiskoulussa, josta idea tuli!
  • Järjestäkää Suomi-teemainen ilmiöopiskelujakso, jossa oppilaat saavat itse ideoida oman luokka-asteensa toteutuksen. Esimerkiksi työpajojen avulla voi käsitellä lukuisia Suomi-aiheisia asioita, kuten musiikkia, perinneruokia, piiritansseja, askartelua, tietovisoja, robotiikkaa tai kansansatuja.

Muita vinkkejä:

  • Laulakaa oppitunneilla uusia ja ikivihreitä suomalaisia lauluja.
  • Järjestäkää Suomi-teemainen yökoulu, jossa nautitte yhteisen sokkoillallisen. Illallisella maistellaan tuttuja suomalaisia makuja – mutta silmät sidottuna. Samalla tulee pohdittua erilaisia makumaailmoja, juhlatapoja, herkutteluperinteitä ja ylipäänsä asioita, jotka tuntuvat tutuilta ja turvallisilta.
  • Viettäkää koulussa historiallista ruokaviikkoa, jonka aikana syödään eri päivinä eri vuosikymmenien kouluruokia. Järjestäkää myös näyttelyjä eri aikojen ruokakulttuureista ja ruokailutottumuksista Suomessa.
  • Pitäkää luokassa joka päivä pieni katsaus Suomen historiaan riippumatta siitä, mitä lukujärjestyksessä lukee.
  • Tehkää luokassa Suomi-vihkot, johon keräätte tietoa liputuspäivistä.
  • Järjestäkää koko koululle yhteinen retki, esimerkiksi museoon tai luontopolulle.

Vinkit koottiin Open oman alakoulu -Facebook-sivuillamme järjestetystä kilpailustamme. Kiitos kaikille osallistuneille ja vinkkien jakajille!

Avainsanat: Alakoulu
Kenelle: Opettajat