3

Vinkit vanhemmille

Varhainen vieraan kielen oppiminen tukee lapsen kehitystä – poimi ammattilaisen vinkit

Pieni lapsi oppii vieraan kielen helpoiten leikkien, laulun ja yhteisen kivan kautta – eikä siihen tarvita suurta vaivannäköä tai ponnistelua. Varhainen kielen oppiminen antaa hyvän pohjan kielitaidolle tulevaisuudessa, mutta siitä on tutkitusti paljon muutakin hyötyä.

Vieraita kieliä voi oppia jo ennen kouluikää. Varhainen kielen oppiminen on hyvä pohja myöhemmälle vieraiden kielten opiskelulle, mutta se tukee myös oman äidinkielen oppimista. Lisäksi muisti, hahmotuskyky sekä ongelmanratkaisu- ja päättelykyky paranevat, kun lapsi harjoittelee vieraita kieliä jo varhaislapsuudessa.

Pienellä lapsella kielen omaksumiseen sopivat laulut ja muut leikinomaiset lyhyet hetket. Vaikka lapsi ei aluksi itse tuottaisi kieltä, passiivinen sanavarasto kasvaa koko ajan, mikä vauhdittaa kielten oppimista tulevaisuudessa.

Alakoulun englannin opettajan vinkit vanhemmalle

  1. Leiki, laula, lue ääneen, toista sanoja ja loruttele! Varhainen kielen oppiminen ei ole opiskelua tai pänttäämistä, vaan rentoa yhdessä tekemistä. Pienet lapset oppivat parhaiten leikinomaisten hetkien kautta.
  2. Kuunteleminen kehittää. Lapsen kielitaitoa parantaa vieraskielisten laulujen ja tarinoiden kuunteleminen. Niiden myötä lapsi hahmottaa pikkuhiljaa kielen ääntämistä ja sen säännönmukaisuuksia. Kielitietoisuus siis kehittyy, vaikka lapsi ei itse vielä tuottaisikaan paljoa kieltä.
  3. Tee kielihetkestä hauska ja innostava tuokio. Lapsi saattaa hämääntyä tai kokea jopa turvattomuutta, jos vanhempi alkaa yhtäkkiä arjessa puhumaan muuta kuin omaa äidinkieltään. Tee siis kielihetkestä selkeästi erilainen tuokio esimerkiksi lelujen avulla. Lontoosta vierailulle tullut nalle voi puhua englantia ja Ranskasta tuotu nukke ranskaa. Lelujen kanssa voi esimerkiksi harjoitella lyhyitä fraaseja, kuten tervehdyksiä ja esittelyä.
  4. Lyhyet hetket riittävät. Lapsi voi tutustua useaan kieleen samaan aikaan, mutta eri kieliä on parempi makustella eri päivinä ja eri tavoin. Lapset ovat luonnostaan uteliaita, ja lapselta itseltään kannattaakin kysyä, mikä vieras kieli kuulostaa hänestä kaikkein mielenkiintoisimmalta.
  5. Positiivinen asenne auttaa oppimaan. Lapsen tekemiä virheitä ei tarvitse korjata, sillä sanavarasto ja ymmärrys kielestä karttuvat joka tapauksessa. Tärkeintä on tarjota mahdollisuuksia kuulla kieltä ja leikitellä sillä.

Toiminnallisia vinkkejä

  1. Erilaiset jumpat tuovat toimintaa kielen oppimiseen. Esimerkiksi perinteinen pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat -leikki innostaa ja antaa samalla lapselle visuaalisia vihjeitä sanojen merkityksistä. Numeroita voi puolestaan harjoitella esimerkiksi ruutuhyppelyn avulla.
  2. Hauskat leikit parantavat muistia ja hahmottamista. Asettakaa pöydälle tavaroita ja toistakaa yhdessä harjoiteltavalla kielellä, mitä tavarat ovat. Kun lapsi laittaa silmät kiinni, vanhempi ottaa yhden tavaran pois. Poistettua tavaraa pohtiessa aivot pääsevät raksuttamaan.
  3. Laulamista kannattaa kokeilla rohkeasti pienenkin lapsen kanssa. Erityisen hyviä ovat laulut, joita lapsi osaa jo omalla äidinkielellään – esimerkiksi Twinkle, twinkle little star (Tuiki tuiki tähtönen). Laulujen lisäksi erilaiset rytmit ja runot ovat oiva keino oppia kieltä.
  4. Puuhatehtävät ovat hauskoja ja innostavia. Automatkan ratoksi sopii bingo, jossa rastitetaan matkan varrella nähtyjä asioita. Bingoruudukossa voi vieraskielisten sanojen yhteydessä olla muistin avuksi kuvia.

Vinkit antoi alakoulun kieltenopettaja Helmi Ryösä. Hän on tehnyt Oppi&ilon One, two, three -puuhakorttipakan, joka opettaa englantia vasta-alkajille.
Lue lisää: Oppi&ilo »

Avainsanat: Esiopetus Oppi&ilo
Kenelle: Vanhemmat


Lue seuraavaksi

Vinkit vanhemmille

Seikkailujen saari-peli tunnetaitojen harjoitteluun

Tulevaisuuden taidot

Ohjelmoinnin peruskäsitteiden opettelu

Vinkit vanhemmille

Lähdetään metsään!