3

Opevinkit

Oppi&ilo-tuotteet erityisopetuksessa

Naukion yhtenäiskoulun erityisluokanopettaja Saara Laitvirta opettaa 4.–6. -luokkalaisia. Oppi&ilon tuotteet ovat olleet hänellä käytössä opetuksessa jo useamman vuoden ajan.

Saara kertoo käyttävänäsä Oppi&ilon pelejä viikoittain oppimisen tukena. Pelien avulla tylsältäkin tuntuvat asiat muuttuvat kiinnostavammiksi ja motivoivammiksi. Innostus saa oppilaat työskentelemään. Pelien avulla harjoitellaan myös tärkeitä sosiaalisia taitoja, kuten pettymyksen sietämistä ja oman vuoron odottamista. Myös aremmat ja hiljaisemmat oppilaat uskaltavat pelien avulla puhua ääneen ja osallistua rohkeammin muiden kanssa työskentelyyn.

Pelien lisäksi luokan käytössä on useampia pyyhittäviä puuhakorttipakkoja, joita käytetään erityisesti lisätehtävinä. Kun tunnin tehtävät on tehty, oppilaat voivat käydä hakemassa korttipakan ja tehdä valitsemiaan tehtäviä. Idea on, että oppilaat pystyvät omatoimisesti tekemään tehtäviä, joko yksin tai pareittain.

– Pakat ovat olleet mieluisia ja alkuvaiheessa tuntui, että ne olivat tunnin tärkein juttu.

Harjaantumisopetuksen materiaalina

Pyyhittäviä puuhakortteja ja puuhakirjoja Saara on käyttänyt myös oman kehitysvammaisen tyttärensä kanssa.

– Kynätyöskentely on ollut hänelle motorisesti haastavaa eikä tämän vuoksi erityisen mieluista. Olen huomannut, että pyyhittävät puuhakirjat ja puuhakortit ovat kuitenkin motivoineet lastani puuhastelemaan. Tehtävien selkeys ja värikkyys ja se, että ne saa itse pyyhittyä liinalla pois on mieluista. Varsinkin kirjainmuotoja harjoittavan tehtäväkirjan jälkeen tyttärelläni heräsi kiinnostus kirjaimiin, niiden ääntämiseen ja nyt hän tunnistaa jo suurimman osan kirjaimista, Saara iloitsee.

– Nämä ovat todella hyvä juttu! Hyvä puoli käyttämissäni tuotteissa on myös se, että kirjat ja kortit eivät mene helposti rikki. Niitä ei saa tuhottua ja revittyä yhtä helposti kuin paperia, joten myös pitkäikäisyytensä vuoksi ne soveltuvat erinomaisesti koulukäyttöön. Suosittelen kokeilemaan!

Tämä artikkeli on julkaistu aiemmin Oppi&ilo-sivustolla. 

Kenelle: Opettajat