3

Opevinkit

Opevinkit halloween-juhliin valmistautumiseen

Halloween on loppusyksyn oma juhlapäivä. Sadonkorjuu on takana, ja pimenevä ilta kerrallaan siirrytään talvea kohti. Poimi halloween-vinkit äidinkielen, englannin ja ympäristöopin sarjoistamme.

Mindfulness toy – ötökkä, joka auttaa keskittymään

Come with me! -sarjan ötökkähahmot ovat sympaattisia ja sydämellisiä. Askarrelkaa oppilaiden kanssa omat ötökät langasta. Materiaalina voi käyttää erivärisiä lankoja, jolloin jokaisesta ötökästä tulee persoonallisen värikäs. Oppilaat voivat käyttää valmiita ötököitä keskittymisleluina ja keksiä niille ötökkämäiset nimet.

Ötökkäkuvasto

Bugs, bugs, bugs – ötököitä kaikkialla. Etsikää ötököiden kuvia kirjoista, lehdistä ja internetistä. Pyydä oppilaita piirtämään tai liimaamaan niiden kuvat vihkoon tai paperille ja kirjoittamaan kuvien alle ötököiden nimet englanniksi. Lopuksi voitte järjestää ötökkänäyttelyn.

Hyvän mielen halloween-yllätyspussit

Askarrelkaa halloween-aiheiset yllätyspussit huopakankaasta, ja järjestäkää oppilaiden yhteishenkeä nostattava aarteenetsintä. Opettaja voi piilottaa valmiit pussit luokkaan, koulun pihaan tai ennalta sovitulle alueelle luontoon. Pusseihin voi piilottaa ympäristöopin Kätkö-sarjan kaveritehtäviä. Monisteessa on mukana myös tyhjiä kehyksiä, joihin voitte keksiä lisää omia kaveritehtäviä.

Luokan oma sadonkorjuujuhla

Ympäristöopin Kätkö 2 Opettajan aineistosta löytyy runsaasti ideoita sadonkorjuujuhlien järjestämiseen.

Hankkikaa oppilaiden kanssa koululle erilaisia vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä. Maistelkaa niitä Makututkimus-monisteen mukaan.

Sadonkorjuujuhlien toiminnalliseksi leikiksi sopii juures- ja vihannesleikki. Opettaja sanoo yksitellen juuresten ja vihannesten nimiä, esimerkiksi porkkana, lanttu, tomaatti, kurkku ja niin edelleen. Jos opettaja mainitsee juureksen, oppilaan täytyy mennä kyykkyyn. Jos opettaja sanoo vihanneksen, oppilas nostaa kädet pään yläpuolelle.

Ulkona voitte leikkiä myös marjahippaa. Piirtäkää tai merkitkää maahan iso ympyrä. Valitkaa useita hippoja, jotka ovat marjojen kerääjiä. Muut ovat marjoja, kuten mustikoita, vadelmia tai puolukoita. Hipat yrittävät kerätä kaikki marjat ympyrään. Kun kaikki ovat ympyrässä, erikseen valittu keittäjä kiertää ympyrää ja huutaa samalla: “Marjakeitto kiehuu!” Tämän jälkeen valitaan uudet hipat ja marjat.

Kätkö 2 -oppikirjan sivuilta 34–35 löytyy Maatilaretki-lautapeli, jonka edetessä oppilaille selviää, kuinka paljon maatilojen tuotteita tarvitsemme päivittäin.

Väriä haamujen juhlapöytään

Ystävien aapisessa kerrataan L-kirjainta halloweenina. Tulosta oppilaille väritettäväksi moniste haamujen juhlapöydästä. Kuvasta väritetään ne asiat, joissa on L-kirjain. Tehtävä löytyy opettajien Eriyttäminen, arviointi ja lisämateriaali -aineistosta.

Kirjainaskartelu: Lentävät lehdet

L-kirjainta kerrataan myös lentävien lehtien askartelussa. Tarvitsette värillisiä papereita, kyniä, sakset ja liimaa. Ohjeista oppilaita tekemään näin:

  • Piirrä paperiin ympyrä. Piirrä ympyrään spiraali. Koristele spiraali L-kirjaimilla.
  • Leikkaa spiraalin muoto auki, jotta kuvio venyy kippuraiseksi.
  • Tee paperista syksyn lehtiä. Koristele lehdetkin L-kirjaimilla.
  • Liimaa lehdet kiinni spiraaliin. Kiinnitä spiraali mobileksi esimerkiksi luokan kattoon. Tämä työ sopii myös ryhmätyöksi

Aakkosaskarteluja L-kirjaimesta.

Heijastin herättää huomion

Syksyiset illat ovat kovin pimeitä. Lukekaa yhdessä oppilaiden kanssa Kätkö-sarjan tekijän Arja Kaasisen kirjoittama Heijastinloru ja keskustelkaa heijastimien tärkeydestä.

Heijastinloru

Hei, olen pieni, ja joskus en näy,
kun kouluun matkani pimeässä käy.
“Saisinko aikuiset huomiota tänne!”,
huudan kireänä kielijänne.
Mulla on reppu ja heijastinliivi,
kouluun en salaa näkymättä hiivi.
Aikuinen, hiljennä vauhti ja teho,
herätys aikuisen koko keho!
Huomaa minut ja heijastin hieno,
pyyntöni on se pieni ja vieno.

Kurpitsakoristeiden askarteluvinkit

Kurpitsapinjata on kaunis koriste ja hauska ohjelmanumero juhliin. Pinjatan voi valmistaa liimaamalla sanomalehtisuikaleita ilmapallon ympärille. Kuivuneen pinjatapallon voi koristella värikkäillä silkkipapereilla tai maalamalla. Valmiin pinjatan voi täyttää karkeilla, pienillä lahjoilla tai kannustavilla viestilapuilla.

Hauska, kiveen maalattu halloween-kurpitsa toimii ikikoristeena vuodesta toiseen. Askarteluun sopivat kivet voi käydä keräämässä koko luokan voimin lähiympäristöstä.

Hieman haastavampi kurpitsakoriste syntyy liiman kovettamasta langasta. Valmiit koristeet voi ripustaa roikkumaan kattoon tai ikkunalle.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Askarteluvinkit

Askarteluvinkki Halloweeniksi: värikäs kurpitsakoriste

Askarteluvinkit

Askarteluvinkki alakouluun: maalattu kivikurpitsa

Askarteluvinkit

Askarteluvinkki: Pinjata