3

Opevinkit

Opevinkit Aleksis Kiven päivään

Lokakuussa iloitaan Kivestä, kirjoista ja saduista.

Opevinkit alakouluun

Seitsemän veljeksen jalanjäljillä on ryhmätyö, jossa yhdistyvät sekä elämyksellisyys että kuvan ja tekstin yhdistäminen.

Nyt olisi hyvä aika järjestää kouluun kirjanäyttely tai kertoa omasta mielikirjasta. Nämä vinkit sopivat erityisesti ekaluokkalaisille.

Hetki satuhahmona on toiminnallinen tehtävä, jossa oppilaat eläytyvät satuhahmon rooliin. Tehtävä sisältyy Välkky-sarjan kolmannen luokan digiopetusmateriaaliin.


Opevinkit yläkouluun

Seitsemän veljestä esittää seitsemän perustyyppiä suomalaisten persoonista. Tekstitaituri 9 -oppimateriaalista löytyy tehtävä, jossa yhdistetään veljeksen luonteenomainen piirre hänelle tunnusomaiseen repliikkiin.


Opevinkit lukion Jukola-sarjan käyttäjille

Katsokaa Jukola 5:n Opettajan aineistosta uutisvideo Nummisuutarit-näytelmän uudesta sovituksesta ja etsikää tietoa Kiven näytelmästä. Keskustelkaa sen jälkeen seuraavista kysymyksistä:

  1. Mitä asioita uudessa näytelmäsovituksessa on muutettu uutisvideon perusteella?
  2. Mitä suomalaisuuteen liitettyjä piirteitä huomaatte haastattelussa esitetyistä näytelmän katkelmista? Miten ne on esitetty?
  3. Miksi näytelmästä on tehty tällainen sovitus?

Aleksis Kiven päivä

Kauan sitten lähes kaikki kirjat, joissa oli kertomuksia ja satuja, olivat ruotsinkielisiä. Aleksis Kivi oli ensimmäinen kirjailija, joka kirjoitti runoja, näytelmiä ja kertomuksia suomen kielellä. Siksi häntä sanotaan kansalliskirjailijaksi. Hänen työtään muistetaan ja kunnioitetaan joka vuosi lokakuun 10. päivä, joka on hänen syntymäpäivänsä. Silloin Suomen lippu nostetaan salkoon juhlistamaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää.

Satupäivä

Valtakunnallista Satupäivää juhlitaan Sadun nimipäivänä 18. lokakuuta.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Tulevaisuuden taidot

Miksi Huima on niin huima?

Inspiraatiota opetukseen

Loistovinkki: Luovan kirjoittamisen tehtävä Minna Canthin päivään

Inspiraatiota opetukseen

Loistovinkki: Draamaharjoitus Kalevalan ongelmista