3

Ajankohtaista

Katso opettajien vinkit vastavalmistuneille: Luota itseesi ja löydä oma polkusi

Kysyimme opettajilta, minkä elämänohjeen he olisivat halunneet itse kuulla valmistumisen kynnyksellä. Koostimme vastauksista 12 vinkkiä ja ohjetta vastavalmistuneiden pohdittavaksi.

ylioppilaslakki, koivu

Ota aikaa oman polun löytämiseen

”Ei kannata tehdä viimeisen päälle suunnitelmia siitä, mitä aiot elämässäsi tehdä ja missä järjestyksessä. Todennäköisesti niin ei tule kuitenkaan käymään. Elämä itsessään on yllätyksiä täynnä. Välillä se kantaa, välillä se on jopa liian raskasta kannettavaksesi. Siksi sitä sanotaankin elämäksi. Luota ja uskalla, ole ihminen ihmiselle. Elämä vie ja sinä riität.”

”Etsi ja kokeile rauhassa erilaisia polkuja. Sinun ei tarvitse heti tietää ja osata, olla heti valmis. Elämään kuuluu myös harhailu ja eksyminen, joskus vain sen kautta voi löytää perille. Ole rohkea ja katso aina valoon päin. Löydät kyllä tiesi.”

”Älä panikoi, vaikket heti seuraaviin vuosiin tai jopa vuosikymmeniin pääsisikään unelmien opiskelupaikkaan. Minä haaveilin opettajan ammatista ylioppilaaksi päästyäni. Hain, enkä päässyt. Annoin pari vuosikymmentä kulua ja hain pari kertaa taas uudestaan. Lopulta pääsin OKL:ään! Nyt minulla on kuusi vuotta opettajuutta takana. Näin juuri sen pitikin mennä!”

Älä lopeta oppimista

”Ei haittaa, vaikka se, mitä valitsit tai mitä tulet valitsemaan tulevaksi ammatiksesi, ei osu heti ensimmäisellä kerralla oikeaan. Koulun käyminen ei ole koskaan turhaa, ja vaikka olisitkin opiskellut ns. väärää alaa, olet varmasti oppinut jotakin tärkeää tästä elämästä.”

”Saatat kuulla ajatuksia siitä, ettei “kirjaviisaudella” tee mitään, yleissivistys on turhaa, lukeneisuus vanhanaikaista ja kaiken voi tarkistaa netistä. Älä usko sellaisia ääniä, ole siekailemattoman ylpeä saavutuksistasi ja kaikesta yleistiedosta, jonka olet oppinut. Arvosta sivistystä, vaali sitä kuin tulenliekkiä. Hyvä ymmärrys maailmasta torjuu tehokkaasti ennakkoluuloja ja vihaa. Arvosta siis uteliaisuutta ja innostusta tietoa kohtaan elämäsi loppuun asti!”

”Ota apua vastaan. Kaikki tarvitsevat joskus apua – myös me kokeneet opettajat.”

Tee joka päivä jotain sellaista, mistä tulee hyvä mieli

”Elämä on täynnä erilaisia etappeja, joista osa haastaa meitä enemmän ja osa vähemmän. Tärkeintä on se, millä mielin kohtaat elämän vastaan tuomat asiat. Muista pitää huolta omasta hyvinvoinnista, se luo pohjaa hyvälle elämälle ja auttaa jaksamaan läpi elämän eri vaiheiden. Älä laita oman onnen avaimia kenenkään toisen taskuun: kaikki lähtee omasta itsestä, myös onni.”

”Muista elää! Olet nuori vain kerran elämässäsi. Lopun elämääsi olet aikuinen.”

”Ylioppilaskokeen arvosanat eivät määritä sinua ihmisenä, eivätkä ne ole maailmanloppu. Loppujen lopuksi tuloksia ei enää mieti myöhemmin elämässä. Nauti elämästäsi nyt!”

Luota ja usko itseesi

”Arvosta sitä, kuka ja millainen sinä olet. Ei ole toista sinua. Arvosta ja kunnioita myös toisia sellaisina kuin he ovat. Tärkeintä ovat ihmiset, eivät asiat.”

”Jokaisella on oikeus epäonnistua, olla keskeneräinen, hullutella, nauttia elämän pienistä asioista, haaveilla ja ennen kaikkea tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on!”

”Sinä olet nyt valmis ja samaan aikaan niin monella tapaa kesken. Sinä olet saanut jotain tärkeää päätökseen ja olet samalla avautumassa uudelle. Ota rakkaat muistot kouluvuosistasi talteen ja päästä irti niistä, jotka eivät sinua palvele. Varjele oppimisen ilon kokemuksiasi ja kanna opittuja taitojasi ylpeydellä. Muista, että todistukset ja arvosanat ovat tärkeitä osoituksia työstäsi, mutta ne eivät tee sinusta vertailtavaa. Ne eivät määritä sitä, kuka olet tai mikä tulet olemaan. Iloitse jokaisesta itsesi ylittämisestä ja parhaasi tekemisestä. Uskalla luottaa itseesi, ja ole näkyvä juuri sellaisena ainutlaatuisena valmistuvana kuin juuri nyt olet.”

Vastaukset kerättiin toukokuussa 2024 Sanoma Pron Vinkit vastavalmistuneelle -kilpailussa. Arvonnassa palkinnon voitti Päivi Mokko-Montouri.

Avainsanat: vastavalmistunut


Lue seuraavaksi

Vinkit vanhemmille

Motivoitumisesta luennoiva Johannes ”Hatsolo” Hattunen: Nämä neljä asiaa tekevät ihmeitä asenteelle

Motivointi

Aivotutkija Mona Moisalan vinkit oppilaiden keskittymiskyvyn kehittämiseen

Inspiraatiota opetukseen

Loiston lukuhaaste: Lue kirjallisuutta lukupaikkaa vaihdellen