3

Inspiraatiota opetukseen

Lukuvuosi on käynnistynyt maailman ensimmäisessä venekoulussa

Sail For Good -projekti ja Meretniemen perheen matka maailman ympäri alkoi kesäkuussa. Mahtavan kesän jälkeen oppimateriaalit on kaivettu esiin, ja aivan uudenlainen oppiminen on alkanut.

Perheen äiti Riikka Meretniemi kertoo miehistön uusimmat kuulumiset Italian Syracusasta:

– Juuri nyt saamme pitkästä aikaa sadetta. Kansi peseytyy ja lapset tanssivat sadetansseja uikkareissaan.

– Asettautuminen, tottuminen ja asennoituminen elämäntapaan on odotetusti kestänyt viikkoja. Nyt olemme hiljentäneet tahtia, olemme tottuneet siihen, että aina on jotain korjattavaa ja että jokaisella lapsella on oma suhtautumisensa vene-elämään, Riikka kertoo.

Rooman valtakunnan tutkimista Italiassa ja ilmiöpohjaista oppimista

– Syracusassa olemme laskeneet rakennusten ikää, tutkineet Rooman valtakunnan suuruutta ja vertailleet joonialaisia ja korinttilaisia pylväitä. Poikamme Aarre on pitkällä teknisissä käsitöissä, kun on päässyt kisälliksi dieselkoneen korjaukseen, sähkötöihin ja vedentekijän huoltoon. Iso osa opiskelusta hänen kohdallaan tulee selvästi olemaan ilmiöpohjaista, hän kuvailee.

– Sen sijaan Kerttu rakastaa matikankirjan kanssa työskentelyä: viisivuotias on tehnyt ekaluokan matikkaa nyt jo viitisenkymmentä sivua! Seuraavaksi pitää keskittyä lukemiseen, sillä tehtävien lukeminen kiinnostaa kovasti.

Englannin kielen opettelu on jokapäiväistä kaikille lapsille.  Vieraiden kielten oppimisessa sähköisistä applikaatioista on Riikan mukaan paljon apua, etenkin ääntämisen ja kirjoitusasun harjoittelussa. Motivaatiota ei tarvitse etsiä, sillä asioiden toimittelu ja kontakti naapuriveneiden lapsiin kiinnostaa kovasti.

– Koulu ei siis meillä tule olemaan lukujärjestysmuotoinen, vaan päivät vaihtelevat suuresti. Teimme tänään Aarrelle pistetaulun, johon hän saa kerätä lukemis-, kirjoitus- ja matikkapisteitä. Totesimme yhdessä, että sen avulla tulee pidettyä huolta ettei “tylsät” tehtävät unohdu. Aarre kommentoi, että “kouluhommien teko on ihan ookoo”, Riikka naurahtaa.

Tulevana kuukautena opiskellaan venekoulussa ja etsitään autiota saarta

– Aarrella on käynnistynyt “Autiosta saaresta lomakohteeksi” -niminen hanke. Hänellä on suunnitelmat majojen, huoltorakennusten ja vesihuollon järjestämiseksi, kunhan löydämme aution saaren. Suunnitelmia tehdään paperille, Minecraftiin ja videolle.

– Ja kyllä me aikuisetkin opitaan uutta joka päivä: esimerkiksi sitä voi epähuomiossa ostaa murukahvin sijaan viljasta tehtyä korviketta.

 

Avainsanat: Alakoulu Sail for Good
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Näkökulmia oppimiseen -blogi

Venekoulussa lapset on ympäröity kirjoilla – lukemisen riemu tarttuu vanhempien antaman esimerkin avulla

Näkökulmia oppimiseen -blogi

Venekoulun uusi lukuvuosi on käynnistynyt Tyynellä valtamerellä

Näkökulmia oppimiseen -blogi

Venekoulu valtameren ylityksellä – "Ilman matematiikan taitoja ei pärjäisi"