3

Inspiraatiota opetukseen

Historiasta on moneksi!

Uusi opetussuunnitelma (2016) toi mukanaan monia uusia näkökulmia oppimisen maailmaan: laaja-alaiset taidot, tvt-taidot, ilmiöoppimisen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet.

Historia kertoo -sarjan tekijät Soile Varis ja Niko Hurme vinkkaavat, miten historian oppiainetta voi hyödyntää monialaisia oppimiskokonaisuuksia suunniteltaessa.

– Olen integroinut historiaa jo pitkään muun muassa kuvataiteeseen ja äidinkieleen. Historiasta voi ammentaa käytännössä loputtomasti erilaisia kuvataiteen ideoita ja poimia innostavia tarinanaiheita ja ilmaisuharjoituksia äidinkieleen, sanoo Juhannuskylän koulun luokanopettaja Niko Hurme.

Historia kertoo -sarjan tehtävien ohessa voi harjoitella luontevalla tavalla tvt-taitoja ilman aikaa vievää suunnittelua tai valmistelua. Internet on täynnä historiaan liittyviä sivustoja, kuvia, videoita ja pelejä, joita voi hyödyntää opetuksessa.

– Viime viikolla oppilaat tekivät ryhmissä taidekuva-asetelmia, joiden pohjana oli historiallinen taideteos tai tapahtuma. Ryhmät etsivät oppikirjastaan tai netistä kuvan, johon he perehtyivät tarkasti. Lopuksi asetelma kuvattiin älypuhelimella ja sitä verrattiin alkuperäiseen taidekuvaan. Tässä vain yksi toimiva ja lapsia innostava esimerkki siitä, miten hyvin historia taipuu yli oppiainerajojen, Hurme kertoo.

Historia ja monialaisuus

Historiassa on luontevaa harjoitella tvt-taitoja (laaja-alaiset taidot, L5)

Luokanopettajille monialaisen oppimiskokonaisuuden rakentaminen on luontevaa, sillä he ovat aina eheyttäneet opetusta. Historia on oppiaineena aina tarjonnut hyviä mahdollisuuksia integroimiseen eri oppiaineiden välillä. Sitä on voinut yhdistää esimerkiksi kirjallisuuteen, kuvataiteeseen, maantietoon, matematiikkaan tai käsityöhön. Listaa voisi jatkaa pidemmäksikin, sillä historia liittyy luontevasti lähes kaikkeen koulussa. Kun kouluissa parhaillaan suunnitellaan monialaisia oppimiskokonaisuuksia, on historian tuomat mahdollisuudet hyvä pitää mielessä. Historiasta on moneksi.

Lue lisää, miten Historia kertoo -sarja vastaa uuden OPSin tavoitteisiin.

Avainsanat: Historia kertoo
Kenelle: Opettajat