3

Opiskeluvinkit

Näin teet toimivan lukusuunnitelman

Suunnittele ja aikatauluta opiskelusi! Lukusuunnitelmassa kaksi tärkeintä asiaa ovat nämä: ole realistinen ja pysy suunnitelmassa. Olemme koostaneet sinulle psykologi Karoliina Mellasen kanssa kattavat vinkit, joiden avulla selviät luku-urakasta ja tehostat oppimistasi.

 

Sanoma Pro vinkit koeviikkoon

Lukusuunnitelman tekemisessä pitää ensimmäiseksi hahmottaa käytössä oleva aika sekä työmäärä. Kun lasket käytössä olevia päiviä, muista huomioida myös vapaapäivät. Oman jaksamisen, oppimisen ja huippusuorituksen vuoksi on tärkeää, että annat itsellesi vähintään yhden vapaapäivän viikossa.

Aloita lukusuunnitelman tekeminen siten, että lasket kaikki kirjojen luvut, jotka aiot käydä läpi, jonka jälkeen jaat ne käytössäsi olevilla päivillä. Tällöin tiedät, montako lukua sinun tulee käydä läpi päivässä. Erityisesti reaaliaineissa opiskelu on tehokkaampaa, jos opettelet kokonaisuuden (eli luvun) kerrallaan, sen sijaan, että lukisit aina tietyn määrän sivuja. Oppiminen tapahtuu tehokkaimmin yhdistelemällä yksityiskohtia suurempaan kokonaisuuteen. Ajankäytön suunnittelussa tärkeää on myös priorisointi eli asioiden asettaminen tärkeysjärjestykseen. Jos aika tuntuu käyvän vähiin, sinun täytyy päättää, mikä on tärkein asia, johon panostat eniten ja mitkä asiat jätät vähemmälle.

Voit kirjata lukusuunnitelman ylös esimerkiksi kalenteriin, joko paperiseen tai koneelle, käyttää exceliä tai ladata Tutor Housen ilmaisen lukusuunnitelmapohjan.

Merkitse lukusuunnitelmaan yo-koepäivät sekä jokaiselle opiskelupäivälle aineet ja alueet, jotka suunnittelet opiskelevasi. Merkitse lukusuunnitelmaan myös kertausaika, jolloin kertaat jo lukemaasi sisältöä.

Kaksi tärkeintä asiaa lukusuunnitelmassa ovat nämä: ole realistinen ja pysy suunnitelmassa. Ylioppilaskokeet ovat jännittävää ja stressaavaa aikaa, joten liian tiukaksi tehty lukusuunnitelma aiheuttaa vain turhaa ylimääräistä stressiä. Toiseksi on tärkeää pysyä suunnitelmassasi. Lukemisen lykkääminen useampana päivänä aiheuttaa vain lisää stressiä ja välttämiskäyttäytymisen kierteen, joka tekee aloittamisesta entistä vaikeampaa.

Selkeä lukusuunnitelma auttaa sinua pysymään aikataulussa.  ”Aloittamisen kitka” on myös usein haaste, joten tee lukusuunnitelmastasi niin selkeä, että tiedät, mitä minäkin päivänä teet. Edellisenä iltana voit vielä varmistaa, mistä seuraavana aamuna aloitat.

Kirjoituksia edeltävänä päivänä pyri rentoutumaan ja tekemään jotain mukavaa. Kertaile korkeintaan kevyesti tärkeimpiä aiheita aamulla, mutta vapauta ilta. Viimeisen illan hätäily on turhan stressaavaa, eikä se auta mitään. Tässä vaiheessa suurin työ on tehty ja sinä osaat kyllä!

Lukusuunnitelmaa tehdessäsi mieti seuraavia asioita:

  1. Montako lukupäivää sinulla on käytössä?
  2. Montako tuntia päivästä opiskelet?
  3. Milloin pidät hyvällä omatunnolla vapaapäivät?
  4. Montako lukua/millainen kokonaisuus sinulla on käytävänä läpi?
  5. Kuinka suuria alueita sinun tulee päivässä opiskella, jos suhteutat luettavan alueen käytettävissä oleviin lukupäiviin?
  6. Lopuksi: onhan asettamasi suunnitelma realistinen?
Avainsanat: Lukio opiskeluvinkit
Kenelle: Opiskelijat