3

Opiskeluvinkit

Vieraan kielen oppii parhaiten pänttäämättä – 14 parempaa opiskeluvinkkiä

Kansainvälistyvässä maailmassa kielten osaaminen on entistä arvokkaampi taito, jota kannattaa kehittää monipuolisesti.

Tehokkaassa kielten opiskelussa yhdistyvät koulussa tapahtuva opiskelu oppimateriaalin avulla sekä omatoiminen oppiminen esimerkiksi musiikin ja elokuvien avulla. Myös kielen aktiivinen käyttäminen on tärkeää, jotta opittua taitoa saisi pidettyä yllä.

Sanaston ja kielioppisääntöjen opiskelu vaatii kertausta

Rakenteiden ja sanojen opiskelu on suurelta osin ulkoa oppimista, joten kertaus on kielten opiskelussa erityisen tärkeää. Vaikeat lauseet ja sanat kannattaa kirjoittaa esimerkiksi vihkoon tai muistilapuille, jotka voi laittaa esille omaan huoneeseen tai kalenterin väliin.

Sanoja opetellessa myös tekstien lukemiseen kannattaa panostaa, koska sanat jäävät mieleen parhaiten tekstien asiayhteydestä.

Kielioppisäännöt puolestaan pysyvät parhaiten mielessä esimerkkien avulla. Siksi uutta kielioppisääntöä kannattaa harjoitella keksimällä lauseita ja tarinoita, joissa sääntöä pääsee käyttämään. Vanhan, valmiiksi täytetyn kirjan tehtävistä harvemmin oppii juuri mitään, koska tehtäviä ei pääse itse tekemään.

 1. Opiskele sanoja mieluummin vähän kerrallaan kuin kertarysäyksellä ennen koetta.
 2. Kuulustele itseäsi peittämällä sanalistan toinen puoli. Kokeile sanastosovellusta, jos et ole vielä ladannut sitä kännykkääsi
 3. Lue ja äänitä sanalistoja ja tekstejä esimerkiksi kännykkääsi.
 4. Käytä luovasti värejä, omia piirroksia ja miellekarttoja muistiinpanoissa ja tietyn aihepiirin sanastoissa.
 5. Tee sanakokeita itsellesi ja kavereillesi.
 6. Muodosta omia virkkeitä uusista sanoista. Erityisesti hassut virkkeet jäävät hyvin mieleen.
 7. Mieti sanoille vastakohtia ja synonyymejä.
 8. Hyödynnä kirjasarjojen omia verkkosivuja ja sanastosovelluksia kännyköille.Tarkista aina kirjallisen tuotoksen oikeinkirjoitus, sanojen suvut sekä aikamuodot.

Kielitaitoa voi kehittää myös vapaa-ajalla

Kielet ovat siitä mukava oppiaine, että niitä ei tarvitse opetella vain kirjasta pänttäämällä. Kuullun ymmärtämistä voi harjoitella esimerkiksi katsomalla elokuvia ilman suomenkielistä tekstitystä. Tekstin ymmärtämistä voi puolestaan harjoitella lukemalla vieraskielisiä lehtiä, kirjoja ja verkkosivuja.

Arjen tilanteissa tärkeintä ei ole virheetön puhe tai teksti, vaan että uskaltaa käyttää kieltä rohkeasti. Puhumaan oppii vain puhumalla – siksi loistava tapa oppia kieltä onkin testata taitojaan käytännössä matkustellen tai hankkimalla vieraskielisiä ystäviä.

 1. Myös sosiaalisen median ja pelien avulla kieliä oppii luontevasti ja huomaamatta. Omiin vieraskielisiin ystäviin kannattaa olla yhteydessä myös kirjoittamalla, esimerkiksi juuri sosiaalisessa mediassa.
 2. Keskity elokuvissa ja kirjallisuudessa ensin kokonaisuuden hallintaan eli tarinan keskeiseen sisältöön.
 3. Selvitä itsellesi, mistä tarina kertoo ja mitkä ovat sen pääkohdat.Tarkista aina vieraat sanat sanakirjasta.
 4. Lue paljon ääneen ja puhu kieltä aina, kun sinulle tarjoutuu tilaisuus.

Vinkit ovat Sanoma Pron Lukiosuunta-oppimateriaalista.


SLAP – Study Like A Pro on lukiolaisten yhteisö, jossa jaetaan opiskeluvinkkejä ja inspiroivia oivalluksia opiskeluelämästä. Opiskeluaika on elämän parasta aikaa, tuu mukaan seuraamaan ja jakamaan omat kokemuksesi!

Kenelle: Opiskelijat


Lue seuraavaksi

Digitaalisuus opiskelussa

Opiskelupaikan valinnassa tieto eri vaihtoehdoista on käänteentekevää

Digitaalisuus opiskelussa

Kätevä ja maksuton sanastosovellus saatavilla suoraan puhelimeen

Opiskeluvinkit

Rentoa kesää - loma-ajan palautumisvinkit opiskelijoille