Sosiaalinen media on ehtymätön lähde työelämässä kehittymiseen.
Facebook on tällä hetkellä suosituin sosiaalisen median palvelu Suomessa. Uutisten ja kissakuvien jakamisen lisäksi Facebookissa voi verkostoitua ammatillisesti. Opettajatkin löytävät sieltä lukuisia foorumeja: esimerkiksi Alakoulun aarreaitta on melkein 30 000 jäsenen ryhmä luokanopettajille, jossa voi jakaa parhaita käytänteitä. TVT opetuksessa (yli 18 000 jäsentä) tähtää oppimisen digitalisoitumisen seuraamiseen ja siihen vaikuttamiseen.
Twitterissä voit seurata @ketä ja #mitä tahansa
Haluaisin muistuttaa Facebookin ohella myös toisesta kiinnostavasta somepalvelusta, Twitteristä. Mikroblogipalveluksikin kutsutulla Twitterillä on selkeä rooli sosiaalisen median kentässä: sitä kautta uutiset ja viraali-ilmiöt leviävät tyypillisesti ensimmäiseksi ympäri maailman. Twitterin tiivistämiseen pakottava formaatti myös ohjaa ilmaisemaan asiansa kompaktisti, mikä tekee siitä omanlaisensa nopeasti selailtavan median.
Twitterin avoin ja reaaliaikainen luonne saattaa vaikuttaa kaoottiselta, mutta ”hashtagit” tuovat siihen ryhtiä. Hashtag suomennetaan virallisesti ”aihetunnisteeksi” tai ”asiasanaksi”, mutta yleensä käytetään englanninkielistä alkuperäistermiä tai litteroidaan suomalaisittain ”hästägi”. Yhtä kaikki, hashtagit ovat tärkeitä: niiden perusteella Twitterissä voi helpoimmin sukeltaa mukaan keskusteluihin.
Twitterissä voi oletusarvoisesti seurata ketä vain. Tässä Twitter eroaa merkittävästi Facebookista, jossa kaverikutsu tulee hyväksyä. Toki Facebookiinkin on sittemmin tullut mahdollisuus seuraamiseen, mutta sen yhteisödynamiikan ytimessä ovat kaksisuuntaiset kaverisuhteet. Twitterissä sen sijaan voin seurata ketä tahansa. Itsekin seuraan siellä esimerkiksi Bruce Springsteeniä ja Richard Bransonia. Viimeksi kun tarkistin, kumpikaan ei seuraa minua.
Twitter-chateissa singotaan viestejä kuin viimeistä päivää
Twitterissä voi kohdistaa omat viestinsä kenelle tahansa. Tämä avaa ovet trollaamiselle ja muulle huonolle käytökselle, minkä vuoksi Twitter-käyttäjät toisinaan blokkaavat toisia näkemästä omia twiittejään. Fiksusti keskustelemalla voi kuitenkin paitsi oppia uutta, myös jakaa omaa osaamistaan muille. Parhaimmillaan Twitter onkin mitä mainioin alusta oman osaamisen kehittämiseen.
Hashtageilla voi suunnata twiitit tiettyyn keskusteluun. Itse olen muutamaan otteeseen osallistunut esimerkiksi #edchat– ja #satchat-keskusteluihin. Ne ovat amerikkalaisten opettajien organisoimia ja pääasiassa amerikkalaisille opettajille suunnattuja keskusteluja, jotka kestävät tunnin kerrallaan. Edchat pidetään tiistaisin ja Satchat nimensä mukaisesti lauantaisin. Keskusteluihin voi palata myöhemmin, joko Twitterissä kyseisten hashtagien avulla tai erillisillä koostesivuilla: edchat-kooste, satchat-kooste.
Edchat keskustelee koko tunnin vapaasti yhdestä teemasta, Satchatissä esitetään muutaman minuutin välein konkreettisia kysymyksiä. Kysymykset nimetään Q1, Q2 ja niin edelleen, vastaukset vastaavasti A1, A2 ja loppuun aina hashtag #satchat, jotta keskustelua voi seurata. Tässä esimerkki vastauksesta:
A3: with #edtech you can better dive into the actual learning process, instead of merely looking at the answers on paper. #satchat
— Santtu Toivonen (@touqo) March 4, 2017
Aluksi kokemus on hengästyttävä: twiittejä tulee ja menee, eikä kokonaisuudesta saa kuvaa. Hetken päästä homma alkaa kuitenkin hahmottua ja kiinnostavat keskusteluketjut erottua. Parhaimmillaan chateistä löytyy kiinnostavia Twitter-seurattavia, jotka jakavat arvokkaita näkemyksiä ja linkkejä myös chattituntien ulkopuolella.
Olisiko tilausta suomenkieliselle opetuschatille?
Edchat ja satchat ovat englanninkielisiä ja aiheet painottuvat pitkälti Yhdysvaltain opetusjärjestelmään. Suomalainenkin saa niistä jotain irti, mutta varmastikin vielä mielenkiintoisempaa olisi osallistua keskusteluihin, joissa käsitellään suomalaista oppimista ja opettamisen ympäristöä.
Timo Ilomäki ja Tim Walker järjestivät taannoin muutamia chattejä #finnedchat-tunnisteella. Ne olivat englanninkielisiä ja pidettiin varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa, jotta amerikkalaisetkin pääsivät mukaan ennen nukkumaanmenoaan sunnuntai-iltana. Itsekin osallistuin muutaman kerran näihin keskusteluihin ja pidin niistä. Keskeisenä motivaationa oli kertoa maailmalle oppimisesta Suomessa.
Uskon kuitenkin, että kotimaassa kiinnostaisi enemmän suomenkielinen ja inhimillisempään aikaan päivästä järjestetty chatti. Jos sellaista kokeiltaisiin, kiinnostaisiko sinua osallistua?
Olen Twitterissä käyttäjänimellä @touqo. Myös @sanomapro löytyy linjoilta. Tervetuloa twiittailemaan!