3

Inspiraatiota opetukseen

Reformin jälkeinen aika lähihoitajakoulutuksessa

Uudistuneessa ammatillisessa koulutuksessa työpaikoilla tapahtuva oppiminen ja yksilölliset opintopolut luovat tarpeita monipuoliselle oppimateriaalille.

Lähihoitajaopetuksessa korostuu työelämälähtöisyys. Oman haasteensa tuo myös se, että lähihoitajakoulutukseen voi hakea jatkuvalla haulla, ei vain kerran vuodessa. Ammatillisen koulutuksen reformin jälkeisistä havainnoista yksi selvimmistä on, että laadukkaan oppimateriaalin rooli on korostunut, kertoo Jari Karttunen, Jyväskylän Ammatillisen opettajakorkeakoulun lehtori.

Karttunen nostaa esimerkkinä esiin Lapsen ja perheen tukena -kirjan, joka on ajassa kiinni ja tuo opiskeluun kaikki tarvittavat ulottuvuudet. Se on uudenlainen hybridikirja, jossa yhdistyvät teoria, asiasisältöä laajentavat videot, artikkelit ja tehtävät, jotka kaikki tukevat ja syventävät harjoittelussa opittavia taitoja.

– Minusta on hienoa, miten tämä uusi oppimateriaali tukee opettajan työtä ja yksilöllisen opetuksen järjestämistä. Hybridikirjan avulla opetussuunnitelman tavoitteet saavutetaan vaivattomasti. Materiaali myös tuo konkretiaa siihen, miten yksilöllisyys otetaan huomioon opetuksessa, Karttunen sanoo.

Hybridikirja tukee opiskelijaa, opettajaa ja harjoittelun ohjaajaa

Laadukkaat oppimateriaalit tukevat opiskelijaa niin koululla kuin työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa. Hybridikirja toimii opiskelijalle käsikirjana harjoitteluun tai oppisopimuskoulutukseen mennessä. Samalla kirja tarjoaa tukea harjoittelun ohjaajalle.

– Harjoittelun ohjaaja näkee kirjasta helposti, mitä asioita opiskelijan on hyvä osata ennen ammattiosaamisen näyttöä. Opiskelijalle kirja toimii käsikirjana vielä valmistumisen jälkeenkin, kertoo Hannu Seppänen, Keudan opettaja ja yksi kirjan tekijöistä.

Hybridikirja antaa opettajalle mahdollisuuden eriyttää helposti. Kirjassa on kolmen tasoisia tehtäviä, ja Arttu-sovelluksen kautta aukeava lisämateriaali syventää tietoutta. Opiskelija voi haastaa itseään lisämateriaalien avulla.

– Kollegat ovat kiitelleet kirjan tehtäviä, koska niitä voi suoraan soveltaa. Kirjassa on esimerkiksi valmiita tehtäviä ryhmätöitä varten sekä keskustelunaiheita esimerkiksi eettisistä kysymyksistä. Opettajan työ helpottuu, kun on valmista materiaalia saatavilla, Seppänen sanoo.

Arttu-sovelluksen kautta oppii enemmän

Seppänen on käyttänyt Lapsen ja perheen tukena -kirjan Arttu-sisältöä tunnilla, jolla sivuttiin vegaaniruokavaliota.

– Muistin, että yhdellä kirjan sivulla on Helsingin Sanomien artikkeli vegaaniruokavaliosta päiväkodeissa. Opiskelijat lukivat artikkelin tunnilla, ja sitten keskustelimme aiheesta. Arttu on mainio lisä opetukseen, ja olisi kiva, jos opettajat käyttäisivät sitä enemmän ja levittäisivät hyviä käytänteitä siitä, mihin kaikkeen tuota kirjaa voi käyttää, Seppänen sanoo.


Kerro ideasi ja toiveesi meille

Oppimateriaalien kehittäminen ja opetustyön helpottaminen ovat meillä Sanoma Prossa jatkuvana tavoitteena. Jos sinulla on ideoita, kommentteja tai mitä tahansa materiaalitoiveita mielessäsi, kerro niistä ihmeessä meille. Autamme mielellämme, vinkkaa terveysalan hybridikirjojen ja muiden digitaalisten sisältöjen kehityksestä vastaava tuottaja Terhi Malmivaara. Ota yhteyttä sähköpostilla» 

Kenelle: Opettajat