3

Inspiraatiota opetukseen

Oppimateriaalin merkitys on kasvanut ammatillisen koulutuksen reformin myötä

Oppimateriaaleista on tullut entistä keskeisempi osa ammatillista opetusta. Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa niiden käyttöä vaaditaan jokaiselta sosiaali- ja terveysalan opiskelijalta.

Ammatillisen koulutuksen reformi ja rahoitusmuutokset ovat vähentäneet tuntikehystä ja opettajamääriä. Näiden muutosten ja uusien tutkinnon perusteiden vuoksi valmis oppimateriaali on noussut paikkaamaan pienentyneiden resurssien vaikutuksia.

Hilkka Mommo on Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opettaja ja opettanut hoitotyötä vuodesta 1994. Nykyään Mommon opetusalueisiin kuuluvat erityisesti lääkehoito ja lääkelaskut.

– Kun lähiopetustunnit ovat vähentyneet, olemme käyttäneet opetuksessa enemmän oppikirjoja kuin aiemmin, kertoo Mommo.

Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa velvoitetaankin nykyään sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita ostamaan oppikirjat. Hoitoalalla on paljon tietoja ja taitoja, jotka tulee osata täsmällisesti. On tärkeää, että tulevat ammattilaiset osaavat esimerkiksi laskea annettavat lääkeannokset oikein, vaikka opetustunteja on leikattu rajusti.

Hoitoalan vähentyneet resurssit edellyttävät opiskelijoilta entistä parempia valmiuksia

Uudet tutkinnon perusteiden kriteerit esimerkiksi lääkehoidossa ovat vaativia. Siksi oppikirjoilla ja niiden tehtävillä on tärkeä rooli osaamisen takaajana.

– Olemme päättäneet, ettei opiskelija pääse esimerkiksi lääkehoidon kokeeseen, jos hän ei ole tehnyt tiettyä määrää tehtäviä Sanoma Pron digimateriaaleista, Mommo kertoo.

Myös hoitoalan työpaikoilla eletään murroksen aikaa. Monissa paikoissa resursseja on vähennetty, jolloin harjoittelijoiden ohjaamiseen ei ole yhtä paljon mahdollisuuksia kuin ennen.

– Yhteistyö toimii työelämän ja koulun välillä hyvin, mutta molemmat ovat tällä hetkellä kovan muutoksen keskellä. Siksi jo työpaikalle mennessään opiskelijalla pitäisi olla valmiiksi tarvittavat työelämätaidot ja -valmiudet, Mommo painottaa.

Digitehtävät tukevat itsenäistä opiskelua ja innostavat nuoria

Mommo on huomannut, että vuosien aikana oppilaiden lukuinto ja keskittymiskyky ovat huonontuneet. Digimateriaali kuitenkin tarjoaa vaihtelevia tapoja oppia sellaisille opiskelijoille, joilla on esimerkiksi oppimisvaikeuksia. Opiskelijat saavat vaihtelua myös Arttu-videoista.

– Käytän digimateriaaleja ja Arttu-sovellusta niin paljon kuin mahdollista. Ne ovat hyödyllisiä etenkin nyt, kun tuntikehystä on ajettu alas, sanoo Mommo.

Esimerkiksi anatomiassa Mommon opetusta ovat tukeneet digimateriaalin videot ja tehtävät. Asiat, kuten suuri ja pieni verenkierto tai hengittäminen, on ollut helpompi selittää hyvin tehdyn ja havainnollistavan materiaalin avulla.

Valmiit materiaalit säästävät opettajalta myös suunnitteluun varattua aikaa, jota on myös ajettu alas ammatillisen koulutuksen muutosten keskellä.

– Kun on käytössä laadukkaat, valmiit materiaalit, ei opettajien tarvitse käyttää vähiin käynyttä aikaa omien opetusmateriaalien tekoon. Kehotan usein muitakin opettajakollegoita hyödyntämään valmista materiaalia ja täydentämään sitä omilla tiedoilla ja kokemuksella, kertoo Mommo.

Hän muistuttaa, että ammatillisen koulutuksen reformi ja rahoitusmuutokset ovat vasta vuoden vanhoja. Pitkäaikaiset vaikutukset jäävät vielä nähtäväksi. Sillä välin hyvin tuotettu, laadukas oppimateriaali tarjoaa opettajille apua ja opiskelijoille avaimia opiskeluun.

Avainsanat: Ammatillinen koulutus
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Ajankohtaista

Lähihoidon digikirjat myös 6 kuukauden lisenssillä

Ajankohtaista

Miksi oppimateriaalin käyttö kannattaa?

Digitaalisuus opiskelussa

Kampus tuo uusia ulottuvuuksia myös ammatilliseen opetukseen