3

Vinkit vanhemmille

Lähdetään metsään!

Luonnossa liikkuminen kehittää lasta monipuolisesti. Se on parhaimmillaan suuri oppimiskokemus ja seikkailu.

Miksi metsään?

Metsässä liikkuminen vahvistaa lapsen kehitystä monipuolisesti. Maaston monimuotoisuus kuten ylä- ja alamäet sekä korkeuserot harjoittavat muun muassa lapsen tasapainon kehittymistä. Karkeamotoriikka (isot lihakset) kehittyy maaston ollessa sopivan haastava ja liikkumaan kannustava. Metsä ympäristönä kehittää kaikkia lapsen aisteja; näkö-, kuulo-, tunto- ja hajuaistiakin. Jopa makuaistia, jos löytää käenkaalin eli ketunleivän tai syksyllä makoisia marjoja.

Metsä mielikuvituksen ja leikin lähteenä

Metsä ja luonto tarjoavat leikille ja oppimiselle monia hyviä edellytyksiä. Lapsi saa käyttää mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja luovuutta rakennellessaan luonnonmateriaaleista erilaisia hahmoja, eläimiä ja leikkivälineitä. Majan rakentaminen on myös vanhempien lasten mielestä mielenkiintoista puuhaa. Majan sisälle pääsee syömään eväitä sekä vaikkapa lukemaan tai kertomaan tarinoita. Kaatunut puunrunko houkuttaa lasta kiipeämään. Kannon päältä voi laskea puun vuosirenkaat ja saadaan selville puun iän. Näin harjoitellaan samalla laskemista. Myös geokätköily on hauska ulkoiluharrastus. Siinä piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita maastosta kännykän tai GPS-paikantimen avulla.

Metsä tekee hyvää!

Metsässä liikkumisella on myös terapeuttinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Tänä päivänä elämä tuntuu aika ajoin hyvinkin hektiseltä. Aikuisen lisäksi myös lapsella voi olla stressiä. Lapsen stressinsäätelykyky ei ole valmis, se kehittyy ja vahvistuu koko lapsuuden ajan. Metsän rauhallisuus ja kokonaisvaltaisuus voivat olla lapselle hyvin rauhoittava kokemus. Luonnossa liikkuessa rentoutumisen ja voimien keräämisen lisäksi saa mitä parhainta liikuntaa. Metsä tarjoaa lapselle mielihyvää, raikasta ilmaa, kokonaisvaltaisia elämyksiä ja tärkeitä yhdessä jaettuja kokemuksia, jotka kaikki tuottavat iloa lapsen elämään. Tärkeätä on varata riittävästi aikaa kiirehtimättä. Lapsuuden luontokokemukset ovat myös tärkeitä myöhemmän iän luontosuhteen rakentumiselle.

Kun metsään haluat mennä nyt…

Kun lähdette metsä- tai luontoretkelle, niin ottakaa mukaan säähän ja maastoon sopivat vaatteet, eväät, istuinaluset ja roskapussi mahdollisille roskille. Kiikarista, luupista tai suurennuslasista on iloa ja apua havaintojen tekemisessä, tutkimisessa ja oppimisessa. Luuppi tai suurennuslasi sammalmättäällä avaa oven aivan toisenlaiseen maailmaan. Kamera tallentaa ikimuistoisia kokemuksia ja hetkiä. Luonto on erilainen eri vuodenaikoina. Miltä luonnossa tuoksuu keväällä, entä syksyllä? Mitä eroja voi löytää samasta paikasta eri vuodenaikoina? Lähdetään yhdessä metsään tutkimusmatkalle! Iloisia hetkiä luonnossa!

Oppi&ilon Eläimellistä menoa -puuhakorteissa on tutun kynäpuuhan lisäksi runsaasti tietoa suomalaisista eläimistä. Eläimellistä menoa -puuhakortit kuuluvat myös edulliseen Oppi&ilo-koulupakettiin.

Muita luontoon liittyviä materiaaleja opettamisen tueksi:

Metsäräppi
Mennäänkö metsään – Koulu Kaikkialla
Metsä oppimisessa
Geokätköily
Virtuaalinen metsäkävely

Avainsanat: Oppi&ilo
Kenelle: Vanhemmat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Laiva on lastattu lukemaan opettelevilla oppilailla

Opevinkit

Oppi&ilo-tuotteet erityisopetuksessa

Opevinkit

Oppi&ilon helppolukuisissa kirjoissa seikkailevat Ystävien aapisen eläimet