3

Koulutuksen järjestäjille: Opetushallitus estää MPASSid:n käytön oppijanumerottomilta käyttäjiltä 20.6.

Oppijanumerottomat MPASSid-käyttäjät eivät pysty 20.6. jälkeen kirjautumaan Sanoma Pron palveluihin. Suosittelemme varmistamaan, että oppilaitoksesi on hakenut käyttäjilleen oppijanumerot ja ne on otettu käyttöön.

Digitaalisuus opiskelussa

Digitaalinen arvioinnin työkalu Ohjaamo helpottaa opettajan työtä

Luokanopettaja Suvi Salo kertoo, miten jatkuvan arvioinnin työkalu Ohjaamo on helpottanut arviointia ja oppituntien suunnittelua. Hänen luokassaan digitaalinen opiskelu on motivoinut niin paljon, että oppilaat valikoivat digikirjan printin sijaan.

Sanoma Pron digitaalinen jatkuvan arvioinnin työkalu Ohjaamo antaa opettajalle entistä paremman näkymän oppilaiden kehitykseen. Oppilaiden tekemät tehtävät digikirjassa tai -tehtävissä ilmestyvät Ohjaamossa yhteen näkymään yksinkertaisina visuaalisina koosteina. Tuusulan Riihikallion koulun luokanopettaja Suvi Salo on käyttänyt Ohjaamoa viime syksystä lähtien. Hän pitää siitä, kuinka helposti Ohjaamossa pääsee seuraamaan oppilaiden edistymistä – oli sitten kyse yksittäisestä oppilaasta tai koko luokan kehityksestä.

– Otan heti oppitunnin alussa auki Ohjaamosta opettajan näkymän, josta pääsen yhdellä silmäyksellä tarkastelemaan, missä luokka menee opiskeluissa juuri nyt. Näkymän perusteella voin kierrellä luokassa ja keskustelemalla tarkistaa, miten oppiminen sujuu, Salo kuvailee.

Tukea arviointiin

Salon mukaan Ohjaamo on tehnyt palautteen antamisesta ja oppilaiden edistymisen seuraamisesta entistä jatkuvampaa ja täsmällisempää.

– Ohjaamo helpottaa oppituntien suunnittelua, kun näkee, paljonko aikaa tehtäviin on mennyt, ja voi sen perusteella aikatauluttaa, mitä seuraavaksi tehdään. Samoin jos olen ollut vaikkapa koulutuksessa, olen silti voinut seurata Ohjaamosta, miten oppitunnilla edistytään, Salo sanoo.

Ohjaamo ja digikirja toimivat parhaiten yhteiskäytössä

Suvi Salo on viidennen luokkansa kanssa käyttänyt Ohjaamoa ja Ritari 5 -digikirjaa historian tunneilla. Salo ja luokan toinen opettaja, erityisopettaja ja digitutor Minna Aalto ovat yhdessä oppilaiden kanssa päässeet osallistumaan myös Ohjaamon kehitystyöhön. Pilottihankkeessa oppilaatkin ovat saaneet järjestelmän käyttöönsä. Salon mielestä Ohjaamo ja digikirja toimivatkin parhaiten rinnakkain.

Salon oppilaat ovat pitäneet digikirjasta paljon, ja toisessa jaksossa kaikki valitsivat sen, vaikka vaihtoehtona oli myös painettu kirja. Salo haluaa jatkossakin käyttää Ohjaamoa ja digikirjoja, sillä häntä kiinnostaa oppia yhä lisää digitaalisen opiskelun mahdollisuuksista.

– Erityisesti minua kiinnostaa, miten Ohjaamo ja digikirja voisivat olla apuna kotiläksyissä ja omaehtoisessa oppimisessa. Uskon, että niiden arvo nousisi vielä lisää, kun oppilas voisi itse seurata, miten opiskelu sujuu ja suunnitella pidemmälle, miten aikoo edetä, Salo toteaa.

Luokkaan lisää spontaaneja ryhmiä ja osallisuutta

Suvi Salo on huomannut, että myös oppilaille Ohjaamo on tuonut positiivisia muutoksia.

– Parasta on se, että oppilaat näkevät oman datansa ja etenemisensä reaaliajassa. Samalla he voivat asettaa omat tavoitteensa, Salo sanoo.

Salon mukaan oppilaille tuntuu olevan tärkeää, että oma suoritus tulee näkyviin ja sitä voi halutessaan näyttää myös vanhemmille. Ohjaamo korostaakin oppilaiden osallisuutta omaan työhönsä ja lisää motivaatiota, kun jokainen voi itse valita, missä järjestyksessä etenee.

– Olen huomannut, että digitaalisessa oppimisessa oppilaat siirtyvät spontaanisti erilaisiin ryhmiin, joissa autetaan toisia. Luokkaan tulee lisää yhteisöllisyyttä ja vuorovaikutteisuutta. Samalla luokkaan on syntynyt erilaisia oppimisympäristöjä, kun oppilaat ovat omatoimisesti ryhtyneet työskentelemään esimerkiksi sohvalla, isolla matolla tai pyöreän pöydän ympärillä tai liikuttaneet pöytiä ja tuoleja.

Erityisesti Saloa ilahduttaa se, miten hyvin erilaiset ryhmät ovat toimineet, vaikka ryhmän jäsenet olisivatkin opiskelussa eri vaiheissa.

– Kyllä minusta tuntuu, että Ohjaamon ja digikirjan käyttö on ollut mieluisaa oppilaille. Kun luokassa on tehty spontaanisti ryhmäoppimista, on tunnelma ollut innostunut, Salo kertoo.

Ohjaamo auttaa oppilaita itsearvioinnissa

Oppilaasi pääsevät katsomaan omia suorituksiaan ja edistymistään helposti saman Ohjaamo-linkin kautta kuin opettaja. Suoritusnäkymästä oppilas näkee yhdellä silmäyksellä, mitkä tehtävät hän on suorittanut ja miten hän on tehtävistä suoriutunut. Oppilas voi säätää haluamaansa tavoitetasoa ja katsoa omia suorituksiaan sen valossa.


Ohjaamon ohjeet

Katso ohjeet opettajalle »

Avainsanat: Ohjaamo
Kenelle: Vanhemmat Opettajat


Lue seuraavaksi

Digitaalisuus opiskelussa

Jatkuva arviointi muokkaa opetusta – näin Kompassi helpottaa arviointityötä

Ohjaamo