3

Askarteluvinkit

Näppärä Post-it-lukujärjestys

Tällä tee-se-itse-vinkillä pidät lukujärjestyksesi ajan tasalla koko lukion läpi.

 

Irrotettavien Post-it-lappujen avulla lukujärjestystä on helppo muokata jaksoittain. Pohja täytyy tehdä vain kerran – sen jälkeen vuoden jokaisen jakson oppitunnit voi merkitä lukujärjestykseen siirreltävillä Post-it-lapuilla.

Värikoodit auttavat hahmottamaan jaksoa ja helpottavat ajanhallintaa

Värikoodaa lukujärjestyksesi hankkimalla jokaiselle oppiaineelle omanväriset muistilaput. Vaihda Post-it-lappujen paikkaa aina jakson vaihtuessa. Kun lukujärjestykseen tulee uusia oppiaineita, askartele niille eriväriset laput. Lukujärjestyksen värikoodaaminen on helppoa, käytännöllistä ja nopeaa!

Tarvitset: Palan värikästä kartonkia, valkoista paperia, pieniä erivärisiä muistilappuja, viivoittimen, lyijykynän, tussin, sakset sekä puikon liimaa.

  1. Piirrä valkoiseen paperiin lukujärjestyksen raamit ja leikkaa piirtämäsi pala irti paperista. Hyvä koko raameille on esimerkiksi 23 cm x 16 cm.
  2. Piirrä leikkaamaasi palaan lyijykynällä 5 pystyviivaa tasaisin välein, millä luot lukujärjestykseen paikat kellonajoille ja viikonpäiville. Piirrä vielä 8 vaakaviivaa, ja lukujärjestyksen ruudukko on valmis.
  3. Vahvista kaikki piirtämäsi viivat tussilla ja täytä vasemmanpuoleisimpaan sarakkeeseen kellonajat sekä ylimmälle riville viikonpäivät. Muista kumittaa pohjalta lyijykynän jäljet.
  4. Liimaa lukujärjestys värikkäälle kartongille ja leikkaa kartongin reunat sopivan kokoisiksi kehyksiksi. Voit halutessasi tehdä kehyksistä omannäköiset koristelemalla niitä esimerkiksi tarroilla tai kuviollisella paperiteipillä.
  5. Leikkaa pienet, 38 mm x 51 mm kokoiset muistilaput kolmeen osaan niin, että jokaiseen jää pala tarrapintaa. Kirjoita niihin tulevien jaksojesi oppiaineet. Käytä eri värisiä lappuja eri oppiaineille – se helpottaa hahmottamista ja siten myös ajanhallintaasi.
  6. Kiinnitä Post-it-laput oikeaan kohtaan viikkoa. Leikkaa tarvittaessa muistilappuja sopivamman kokoisiksi. Lopuksi kannattaa lisätä muistilapun irtonaiseen päähän hieman liimaa, jotta laput eivät repsota ja lukujärjestys näyttää siistimmältä.
  7. Kiinnitä lukujärjestys esimerkiksi työpöytäsi läheisyyteen tai huoneesi ilmoitustaululle! Vaihda muistilappujen paikkaa aina jakson vaihtuessa. Ajanhallinta on taas piirun verran helpompaa!
Kenelle: Opiskelijat