3

Digitaalisuus opiskelussa

Näin Kampus tuo uusia ulottuvuuksia opetukseen – Kalevan lukiossa testattiin uutta digitaalista palvelua

Sanoma Pron uusi digitaalinen palvelu Kampus tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia opetukseen yläkoulussa, lukiossa sekä ammatillisessa koulutuksessa. Aineenopettaja Terhi Lintunen testasi pedagogisen palvelumuotoilun tuloksena syntynyttä Kampusta.

Kun halutaan tehdä jotain, josta on kouluissa oikeasti hyötyä, se onnistuu parhaiten työskentelemällä alusta asti yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa. Keväällä yli sata opettajaa ympäri Suomea testasi Sanoma Pron uutta digitaalista Kampus-palvelua.

Yksi Kampus-palvelun testaajista on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Terhi Lintunen. Lintunen opettaa Kalevan lukiossa Tampereella, jossa hän testasi Kampusta yhdessä Jukolan Kielikirjan uuden version ja Jukola 3 -digikirjan kanssa.

Uusi ulottuvuus opetukseen

Kampus on suunniteltu käyttäjän eikä teknologian ehdoilla, ja se vastaa digiajan tarpeeseen yhtenäisestä, helppokäyttöisestä alustasta, joka peilaa opettajien ja oppilaiden muuttuvia tarpeita. Lintusen koulussa Tampereella digitaaliset laitteet ovat mukana joka tunnilla, vaikka olisi käytössään painettu kirja.

– Äidinkielessä suurin osa aineistoista on jo digimuodossa, ja teemme kaikki kirjoitustyöt sekä suurimman osan tuntiharjoituksistakin koneella, Lintunen sanoo.

Kampuksen myötä on kehitetty uudenlainen digikirja 2.0, jossa opettaja voi liittää omat materiaalinsa ja oppimista tukevat linkit osaksi kustantajan materiaalia. Yläkoulussa kaikki digikirjat ovat uuden mallin mukaisia, ja lukiossa uusiin kirjoihin siirrytään pikkuhiljaa.

Lintunen kokee, että opettajan näkökulmasta Kampuksen uusien digikirjojen parasta antia onkin juuri se, että valmista materiaalia voi järjestellä itse haluamaansa järjestykseen ja mukaan voi ottaa esimerkiksi omia teoriapaketteja ja linkkejä tehtäviin kirjoitusharjoituksiin. Jatkossa Lintunen aikoo myös linkittää materiaaliin ajankohtaisia tekstejä.

– Parhaassa tapauksessa tulevaisuudessa Kampukseen saa rakennettua kurssin kaiken sisällön eikä tarvitse enää kirjautua moneen paikkaan ja käyttää useita kirjoja, Lintunen sanoo.

Kampus helpottaa myös jatkuvaa arviointia

Lintunen on tykästynyt erityisesti jatkuvaa arviointia tukevaan Ohjaamoon, joka myös löytyy jatkossa Kampuksesta.

– Ohjaamon kautta näkee helposti, miten opiskelijat työskentelevät tunnilla ja mitä he osaavat, Lintunen sanoo.

Lintunen pohtii, että Kampus auttaa myös silloin, jos opiskelija joutuu olemaan poissa koulusta. Opiskelija saa Kampuksesta suoraan tiedon, mitä läksyjä on annettu ja milloin ne pitää tehdä, ja pääsee parhaimmillaan tekemään tehtävät suoraan palvelusta. Opiskelija pystyy myös tarkastelemaan suorituksiaan ja oppimishistoriaansa, mikä helpottaa oman osaamisen hahmottamista helposti.

– Kaiken kaikkiaan helppokäyttöisyys ja selkeys ovat Kampuksen isoimmat edut. Jos jotain pitäisi lisätä, toivoisin, että Kampukseen tulisi vielä monipuolisempi korjaustyökalu, sillä äidinkielessä tekstien helppo kommentointi ja korjaaminen on ensiarvoisen tärkeää, Lintunen sanoo.

Jotta Kampus vastaa myös jatkossa koulumaailman nopeisiin muutoksiin, sitä kehitetään jatkuvasti käyttäjien antaman palautteen perusteella. Julkaisemme kuukausittain uusimmat Sanoma Pro Kampuksen päivitykset täällä »

Otamme mielellämme vastaan kehitysehdotuksia asiakaspalvelumme kautta.

Tutustu Kampukseen täältä »

Avainsanat: Kampus
Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Digitaalisuus opiskelussa

Ajatuksesta Kampukseksi

Digitaalisuus opiskelussa

Tämän kaiken Kampus mahdollistaa – katso video