3

Inspiraatiota opetukseen

Lumon lukio valitsi äidinkielen ja kirjallisuuden opetukseen Loisto-sarjan – nämä syyt ratkaisivat valinnan

Lumon lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Hilda Koskimäki kertoo, millaista Loisto-sarjan avulla on opettaa.

Vantaalla Lumon lukiossa Loisto-sarjan käyttö on ollut ensimmäisestä opintojaksosta alkaen sujuvaa, vaikka digitaalisen oppimateriaalin käyttö oli uutta opettajille ja opiskelijoille.

– Digikirjan ja digitehtävien pariin oli yllättävän helppoa siirtyä. Kaikki opettajan materiaalit löytyvät helposti, ja opiskelijatkin tekevät Loiston tehtäviä hyvällä asenteella, Hilda Koskimäki kertoo.

Koskimäen mielestä hyvässä lukion äidinkielen ja kirjallisuuden oppimateriaalissa tulee olla laadukas sisältö unohtamatta selkeää digitaalista käyttöliittymää.

– Äidinkieli on kaikille opiskelijoille pakollinen aine. Siksi on tärkeää, että tehtävät ja aineistot ovat mielenkiintoisia, herättävät ajatuksia ja synnyttävät oppimisen oivalluksia. Loiston sisällöistä on löytynyt paljon keskustelua herättäviä tehtäviä, jotka ovat saaneet opiskelijat innostumaan.

Loisto muotoutuu omaan opetustapaan

Koskimäki on muokannut kollegojensa kanssa Loiston opetusmateriaalia omaan opetustyyliin sopivaksi. Kampus on ollut tähän tarkoitukseen hyvä ja toimintavarma palvelu.

– Pidän todella paljon siitä, että Kampuksessa digikirjan rakennetta voi muokata oman mielen mukaan. Tehtävien järjestystä voi muuttaa, ylimääräisiä sisältöjä piilottaa ja tarvittaessa lisätä mukaan omia tehtäviä, Koskimäki luettelee.

Positiivista palautetta saavat myös opetusta helpottava tehtäväkeskus ja tunneille sujuvuutta tuovat itsetarkistuvat tehtävät. Suoritukset kertyvät Kampuksen Ohjaamoon opettajan ja opiskelijoiden seurattaviksi.

– Käytän Ohjaamoon kertyviä tietoja myös kurssiarvioinnissa erityisesti niiden opiskelijoiden kohdalla, joiden arvosana on kahden vaiheilla. Jos palautettuja tehtäviä on kertynyt sovitusti, voi se tasoittaa maltillista tuntiaktiivisuutta.

Joistakin Kampuksen ominaisuuksista Hilda Koskimäki on antanut myös kehitysehdotuksia. Näin hän on saanut välitettyä oppimateriaalin varsinaisilta käyttäjiltä arvokasta tietoa, joka on huomioitu Kampuksen kehitystyössä.

Yhteistyötä yli oppiainerajojen

Loisto-sarjan käyttöönoton jälkeen Lumon lukion äidinkielen opettajat ovat tehneet opetuksen suunnittelussa aikaisempaa enemmän yhteistyötä.

– Opintojaksojen tuntisuunnitelmia on ollut mukavaa miettiä yhdessä, koska kaikki kollegat ovat uuden materiaalin ja opetussuunnitelman äärellä. Hyvät ideat ja vinkit on laitettu jakoon.

Lumon lukiossa äidinkielen opettajat ovat toteuttaneet myös laajan oppiainerajat ylittävän opintojakson yhdessä historian opettajien kanssa. Kokonaisuuteen sisältyivät historian ensimmäisen moduulin projektityö teksteineen ja äidinkielen moduulit 2–3, joissa käsiteltiin muun muassa tekstilajeja, lähdekritiikkiä ja aineistoviittauksia historian tekstien kautta.

– Mietimme luontevinta tapaa jakaa tehtävät ja aineistot opiskelijoille oikeassa järjestyksessä ja oikeaan aikaan. Tähän tarkoitukseen Kampus oli kätevin pohjan kopiointimahdollisuuden ansiosta, Koskimäki kertoo ja jatkaa:

– Vaikka kyseessä oli laaja kokonaisuus, kaikki meni hyvin. Loistosta löytyi juuri sopivia tehtäviä, ja Kampus oli luonteva ja intuitiivinen alusta käyttää.

Parasta on onnistuneet aineistotekstivalinnat ja muokattavuus

Hilda Koskimäen mielestä Loisto on ollut hyvä sarjavalinta lukioon, koska sarjan teksteissä ja tehtävissä on paljon valinnanvaraa ja monipuolisuutta.

– Loistoon ei tarvitse tehdä itse lisää uusia tehtäviä, sillä valmiilla materiaalilla pärjää pitkälle. Ja mikä parasta, opiskelijatkin pitävät Loiston sisällöistä ja ne puhuttelevat nuoria oikealla tavalla.

Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden sarjan valintaa pohtiville Koskimäki suosittelee Loistoa.

– Jos etsit monipuolista ja oman näköiseksi muokattavaa materiaalia, voin suositella Loistoa. Loisto on moneen opetustyyliin sopiva materiaali.

 


Tutustu tarkemmin Loisto-sarjaan

Katso Loisto-sarjan esittelytilaisuuden tallenne täältä »

 

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Artikkeli

S2-opiskelijoita entistä enemmän lukiossa – Loisto vastaa lisääntyneeseen materiaalitarpeeseen

Motivointi

Näin lukion Loisto-sarja motivoi opiskelijoita äidinkielen ja kirjallisuuden pariin

Inspiraatiota opetukseen

Opetusvinkki: Pohdi itseäsi kirjallisuuden lukijana ja kokijana