3

Ajankohtaista

Syksyn loistavin kilpailu on käynnistynyt − Missä sinä loistat?

Tässä kilpailussa jokainen saa loistaa! Haastamme yläkoulun luokat loistavaan kilpailuun yhdessä Johannes ”Hatsolo” Hattusen kanssa.

Loppuvuoden pimeys ja pitkän syyslukukauden kuormitus voivat tuntua lannistavilta niin oppilaista kuin opettajastakin. Jokainen saa loistaa -kilpailun myötä haluamme tuoda valoisia ajatuksia, lisätä oppilaiden itseluottamusta ja levittää innostunutta ilmapiiriä yläkoulun luokille.

Mikä saa juuri sinut loistamaan?

Tänä syksynä etsimme luovaa ja aitoa ryhmätyötä, jossa jokainen luokkakaveri saa loistaa.

Pohtikaa yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden tunnilla ryhmissä kysymystä ”Mikä saa sinut loistamaan?”. Kyseessä voi olla jokin arkinen tilanne koulussa, kotona tai harrastuksessa.

Koostakaa vastauksista esitys, jonka toteutustapa on vapaa. Lopputyö voi olla teksti, kuvakooste, video tai kuunnelma. Tärkeintä tehtävässä on ryhmän yhteistyö ja se, että kaikilla on mahdollisuus osallistua yhdessä tekemiseen.

Jokainen valmistunut työ on mielestämme yhtä tärkeä. Voitte tehdä yhden yhteisen työn tai useamman pienemmän ryhmätyön. Jos teette useita töitä, tutustukaa luokassa muiden ryhmien töihin ja pohtikaa, minkä yhden työn valitsette ja lähetätte kilpailuun.

Kilpailun pääpalkintona on tanssija ja motivaatiopuhuja Johannes ”Hatsolo” Hattusen innostava työpaja motivaatiosta ja yhdessä tekemisen voimasta.

Näin osallistutte Jokainen saa loistaa -kilpailuun:

  • Muodostakaa yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunnilla ryhmät, joissa mietitte vastausta kysymykseen ”Mikä saa sinut loistamaan?”.
  • Koostakaa vastauksista ryhmissä tai koko luokan kesken esitys, jolla osallistutte kilpailuun.
  • Kilpailutyö voi olla tekstinä, äänenä, videona tai kuvina.
  • Lähettäkää työ tämän lomakkeen kautta 22.12.2022 mennessä opettajan johdolla. Kilpailu on päättynyt.
    Lomakkeella lähetettävän työn maksimikoko on 5 Mb. Sitä suuremman kilpailutyön toimituksesta voitte olla yhteydessä markkinointi(at)sanomapro.fi.
  • Kilpailun pääpalkinto on Johannes Hattusen työpaja (arvo 3 490 euroa). Työpaja järjestetään voittajan koululla erikseen sovittuna ajankohtana.
  • Kilpailun voittajan valitsee Johannes Hattunen.
  • Ilmoitamme voittajatyön yhteyshenkilölle henkilökohtaisesti. Voittajatyön julkaisuun kysytään erikseen lupa.
  • Kilpailun tarkemmat säännöt löydät täältä.

Tärkeintä Loistossa on motivointi

– Motivaatioon liittyy ikuinen dilemma, sillä kaiken oppimisen edellytys on, että on kiinnostunut aiheesta ja avoin oppimaan uutta. Jos ei ole motivoitunut, ei ole myöskään mahdollisuutta oppia, Piila Paalanen sanoo. Hän on yksi äidinkielen ja kirjallisuuden Loisto-sarjan tekijöistä ja opettaa itsekin yläkoululla Lempäälässä.

Oppilaiden motivointi on Loisto-sarjassa keskeisessä roolissa. Oppimateriaali auttaa oppilaita löytämään opittavien taitojen merkityksen omasta elämästä. Se näyttää, että äidinkieli ja kirjallisuus ei ole irrallaan maailmasta, vaan oppiaineessa harjoitellaan niitä taitoja, joita oppilas tarvitsee tulevaisuudessa.

Kenelle: Opettajat


Lue seuraavaksi

Inspiraatiota opetukseen

Loiston lukuhaaste: Lue kirjallisuutta lukupaikkaa vaihdellen

Loisto yläkouluun

Artikkeli

Äidinkielenopettaja Loistosta: Uusi Loisto on raikas ja innostava oppimateriaali