3

Opiskeluvinkit

Kevään ylioppilaskirjoitukset lähestyvät – poimi asiantuntijan vinkit kirjoituksiin

Poimi asiantuntijan vinkit tuleviin kirjoituksiin!

Kysyimme Kouvolan iltalukion ja Yhteislyseon biologian ja maantieteen lehtorilta Jari Kolehmaiselta, miten tuleviin yo-kirjoituksiin kannattaa valmistautua.

Tutustu ohjelmiin hyvissä ajoin

Digitaalisissa yo-kokeissa on käytössä useita ohjelmia, joista jokaisen opiskelijan tulisi hallita ainakin taulukkolaskentaohjelma, yksi piirto-ohjelma ja matemaattisissa aineissa myös matemaattisia ohjelmia. Kolehmainen mainitsee esimerkkinä LibreOffice Calc -taulukkolaskentaohjelman, jonka avulla maantieteessä laaditaan ilmastodiagrammeja tai väestöpyramideja. Lisäksi on hallittava jokin piirto-ohjelma, kuten LibreOffice Draw tai GIMP, joihin löytyy selkeät ohjeet Geos-sarjan digikirjoista.

– ­Koevastauksiin on myös mahdollista liittää digitaaliseen muotoon tehtyjä piirroksia, vaikka tätä ei tehtävissä edellytettäisikään. Kuvan voi piirtää esimerkiksi LibreOffice -kuvankäsittelyohjelmalla ja liittää kuvankaappauksena mihin tahansa kirjoitustehtävään. Ilmainen ohjelma kannattaa ladata omalle koneelle, ja harjoitella sen käyttöä hyvissä ajoin. Näin vältät ylimääräistä stressiä koetilanteessa, Kolehmainen jatkaa.

Miten syntyy hyvä vastaus?

Kursseilla käsiteltyjen asioiden hallinta on yo-kokeissa avainasemassa. Kolehmainen kehottaakin kaivamaan kirjojen lisäksi esille myös kurssimonisteet, muistiinpanot ja kokeet, joiden avulla kertaaminen on helppoa. Muistamista ja ymmärtämistä voi helpottaa esimerkiksi kirjoittamalla tiivistelmiä ja piirtämällä käsitekarttoja.

– Kirjojen sisällysluettelojen avulla on hyvä palauttaa asioita mieleen ja testata omaa osaamistaan ennen kyseisten lukujen lukemista, vinkkaa Kolehmainen.

Hänen mielestään myös kurssikirjojen kuvat kannattaa tutkia tarkkaan, koska niihin on usein tiivistetty paljon tärkeää asiaa. Kirjojen tehtäviä kannattaa luonnollisesti harjoitella sekä kerrata kirjojen lopussa olevia käsiteluetteloita.

Vinkit hyvään yo-koevastaukseen:

  • Sisällytä vastaukseen mahdollisimman paljon tieteellisiä käsitteitä.
  • Perustele vastauksesi.
  • Yhdistele vastaukseen tietoja monipuolisesti. Ota mukaan samaa asiaa käsittelevää tietoa eri oppiaineista.
  • Ajankohtaiset lisätiedot voivat antaa lisäpisteitä. Siksi myös uutisten seuraaminen on tärkeää.

Kertaus on opintojen äiti

– Suosittelen ehdottomasti YO-kertauskirjan hankkimista, ellei sellaista ole jo lukioaikana ostanut, Kolehmainen vinkkaa.

Kertauskirja sisältää keskeisimmät asiat hyvin tiivistettynä. Mukana on myös runsaasti tehtäviä, joiden avulla omaa ymmärrystään voi testata.

– Kannattaa huomioida, että useiden oppiaineiden YO-kertauskirjan digiversiossa on mukana vastauksetkin. Näin omien suoritusten tarkistaminen on helppoa, Kolehmainen lisää.

Laadi lukusuunnitelma

Lukusuunnitelman tekeminen on tärkeää, jotta kaikki asiat ennättää lukea ja opetella tarpeeksi hyvin. Lisäksi rauhallisen ja mielekkään opiskelupaikan löytämisestä on usein apua. Esimerkiksi kirjastojen lukusalit tarjoavat rauhallisen ympäristön kertaukselle.

Kolehmainen muistuttaa, että rauhallisuuteen kuuluu myös kännykkäparkki. Puhelin kannattaa jättää syrjään äänettömänä – tai jopa kokonaan suljettuna – opiskelun ajaksi, jotta keskittyminen ei herpaannu.

– Riittävä ravinto, lepo ja muu rentoutuminen ansaitsevat oman aikansa, koska väsyneenä ei mikään jää mieleen, Kolehmainen muistuttaa lopuksi.

Ohjeita ja linkkejä:

  • Abitti on tiivis kokonaisuus, joka esittelee sähköisen ylioppilaskokeen järjestelyt pähkinänkuoressa.
  • Ylioppilastutkintolautakunnan nettisivuilla voi tutustua mm. koejärjestelmässä käytettävissä oleviin ohjelmiin.
  • Ylen sivuilta löytyy Abitreeni-sivustolta runsaasti harjoitustehtäviä mallivastauksineen.
  • Kertauskirjat tukevat ylioppilaskirjoituksiin valmistautumista.
  • TutorHousen kurssivalikoimasta löydät sinulle sopivan abikurssin.

Kenelle: Opiskelijat


Lue seuraavaksi

Opiskeluvinkit

Luo selkeä opiskelurutiini yo-kokeisiin

Digitaalisuus opiskelussa

Valitse opiskelijoillesi paras treenikaveri abikursseille!

Opiskeluvinkit

Toimiva lukusuunnitelma yo-kokeisiin