3

Digitaalisuus opiskelussa

Kampus saapui alakouluun! Tutustu digitaaliseen työkaluun

Kampus on opettajille ja oppilaille suunnattu digitaalinen palvelu, joka on korvannut Sanoma Pron oppimisympäristön nyt myös alakoulun puolella. Yläkoulussa ja lukiossa Kampus on ollut käytössä jo vuodesta 2019.

Kampus on digitaalinen palvelu, joka helpottaa opetustyötä ja tuo monipuolisuutta opiskeluun.

Toimivaksi Kampuksen tekee etenkin se, että se on suunniteltu alusta asti käyttäjien, ei teknologian ehdoilla.

– Tiedämme, että opettajat arvostavat tekijöidemme materiaaleja ja niiden laadukkaita sisältöjä. Käymme päivittäin keskustelua opettajien kanssa ja olemme läsnä heidän arjessaan. Keskusteluiden ja tutkimusten perusteella tiedämme myös, mitkä ovat opettajille työläitä tai tuskallisia tilanteita heidän päivittäisessä työssään. Halusimme luoda digitaalisen työkalun, joka auttaa opettajia esimerkiksi opetuksen suunnittelussa, arvioinnissa ja oppimisen seuraamisessa, kertoo Sanoma Pron tuotepäällikkö Matias Vakkilainen.

Kampus sisältää opetustyötä helpottavia ominaisuuksia ja pedagogisesti laadukkaita digitaalisia materiaaleja. Esimerkiksi kaikki koulun hankkimat digitaaliset opetusmateriaalit löytyvät Kampuksesta. Myös Makeko-kokeisiin pääsee Kampus-palvelusta.

Kampus avuksi oppituntien suunnitteluun

Kampus-digikirjan järjestys on huolella mietitty, mikä helpottaa oppituntien suunnittelua. Järjestystä voi kuitenkin helposti muuttaa omaan opetukseen sopivaksi, jos opettaja haluaa käsitellä asioita tunnilla eri järjestyksessä.

– Digikirja sisältää runsaasti tehtäviä, joista opettaja voi valikoida ryhmälle sopivia harjoituksia ja tarvittaessa poistaa tai piilottaa niitä, Vakkilainen kertoo.

Opettaja voi jakaa Kampuksen kautta ryhmälleen myös omia materiaaleja ja linkkejä oppimista tukeviin sisältöihin, kuten Youtube-videoihin, uutisartikkeleihin tai Quizlet-tehtäviin. Lisäksi opettaja voi tehdä Kampukseen omia tehtäviä, joihin oppilas voi vastata kirjoittamalla tai lataamalla tiedoston.

Opettaja voi myös muokata opetustaan lennosta Kampuksen Ohjaamosta saadun tiedon perusteella.

– Opettaja voi esimerkiksi muuttaa oppitunnin suunnitelmaa, jos huomaa, että jotain asiaa ei ole vielä sisäistetty tarpeeksi hyvin.

Tukea arviointiin ja etäopetukseen digikirjoilla

Kampuksen Ohjaamo kokoaa oppilaan oppimishistorian Kampus-digikirjoista, mikä tukee jatkuvaa arviointia. Opettaja voi esimerkiksi seurata palvelusta, miten oppilas on vastannut annettuihin tehtäviin. Opettaja voi myös määritellä Kampuksessa, mikä tehtävä tulisi olla tehtynä minäkin päivänä.

Kampus-digikirjoissa on paljon itsestään tarkistuvia tehtäviä, joihin opettaja voi päättää oman ryhmänsä läpäisyrajan. Esimerkiksi kun oppilas saa 80 prosenttia tehtävästä oikein, tehtävä näkyy Ohjaamossa vihreänä.

–Tämä helpottaa kaikkia tilanteita, joissa opettaja ei ole fyysisesti läsnä. Oppilas saa saman tien palautteen siitä, menikö tehtävä oikein vai väärin, ja oppii siten tehdessään. Opettaja voi sitten jälkeenpäin käydä seuraamassa edistymistä, Vakkilainen sanoo.

Avovastauksiin opettaja voi antaa Kampuksessa sanallista palautetta, mikä tukee formatiivista arviointia.

Eriyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet mukaan Kampukseen uusina ominaisuuksina

Kampusta kehitetään jatkuvasti käyttäjien palautteen perusteella.

– Kaikki ajatukset testataan aina ensin opettajilla. Jos opettajilta ja oppilailta tulee vähääkään sen suuntaista palautetta, että ihan kiva, mutta en tiedä käyttäisinkö, ominaisuutta ei oteta mukaan palveluun.

Syksyllä 2020 Kampukseen tehtiin odotettu päivitys, jossa opettaja voi antaa eri tehtäviä eri oppilaille, mikä helpottaa eriyttämistä. Opettaja voi myös rytmittää ja jaksottaa opetustaan haluamallaan tavalla entistä helpommin, sillä Kampukseen voi luoda uusia rakenteita ja lukuja.

– Jatkossa Kampuksen avulla pystyy myös yhdistelemään useiden eri aineiden digikirjojen materiaaleja saman ryhmän käyttöön eli luomaan monialaisia oppimiskokonaisuuksia, Vakkilainen kertoo.

Avainsanat: Alakoulu Kampus
Kenelle: Opettajat