3

Opiskeluvinkit

Näin valmistaudut englannin yo-kirjoituksiin

Englannin ylioppilaskirjoitukset lähestyvät. Poimi sensorin vinkit, miten valmistautua tuleviin yo-kirjoituksiin.

Englannin digitaaliset yo-kirjoitukset pitävät sisällään monipuolisia materiaaleja ja tehtäviä. Kysyimme sensorilta, miten kirjoituksiin kannattaa valmistautua:

  1. Kielitaito ei rakennu yhdessä yössä. Älä jätä opiskelua vain oppitunneille: lue englanninkielisiä kirjoja ja artikkeleita, katso elokuvat ja tv-sarjat ilman tekstitystä ja tee kotiläksyt huolellisesti. Tärkeintä on olla englannin kanssa tekemisissä mahdollisimman paljon, sillä sähköisessä kokeessa testataan kielen osaamista monipuolisesti.
  2. Käytä ennakkomateriaali hyväksesi! Yo-kertaus englanti -digikirjan avulla voit harjoitella erilaisia tehtävätyyppejä. Monipuolisesta paketista löytyy esimerkiksi kattava ohjeistus kirjoituksiin, neuvoja, paljon erilaisia harjoituksia ja preliminäärikoe. Niitä ovat olleet tekemässä kokeneet opettajat, joten saat materiaalista ohjatun avun valmistautumiseen.
  3. Tunnista oma osaamisesi. Yo-kertaus englannin materiaalin alussa on lähtötesti, jolla voit testata englannin kielen tasosi ja luoda opintopolkusi sen mukaan. Siten voit keskittyä omaan osaamiseesi sopiviin harjoituksiin ja määrätietoisesti parantaa tasoasi.
  4. Tee myös ne tylsemmät tehtävät. Käännöslauseet voivat olla hankalia ja aikaa vieviä, mutta ne ovat tärkeitä harjoituksia ylioppilaskirjoituksia varten ja niistä näkee, kuinka hyvin kieltä hallitsee. Käännöstehtäviä on myös sähköisissä kirjoituksissa.
  5. Harjoittele kuullunymmärtämistä! Digitaalisessa kokeessa on monenlaisia kuuntelutehtäviä, joten niitä kannattaa tehdä paljon etukäteen. Yo-kertaus englanti -materiaalissa on tavallisten kuunteluiden lisäksi runsaasti myös videokuunteluita.
  6. Panosta kirjoitelmaan. Ylioppilaskokeen pistemäärästä yksi kolmasosa tulee kirjoitelmasta, johon voi vastata vapaammin kuin esimerkiksi monivalintatehtävään. Varmista siis, että osaat rakentaa kirjoitelman, sillä se voi pelastaa paljon pisteitä kirjoituksissa.
  7. Sanasto haltuun! Sanojen lukeminen ja tarkastaminen voi tuntua turhauttavalta, mutta se laajentaa vähitellen sanavarastoa. Sanasto on edelleen isossa roolissa kirjoituksissa, joten esimerkiksi teemasanastoja kannattaa harjoitella Yo-kertaus materiaalin avulla. Sanojen harjoitteluun kannattaa hyödyntää myös teemasanastojen yhteydessä olevia kääntökortteja (Flashcards).
  8. Kielioppi kuntoon! Yo-kertaus englanti -digikirjassa on kielioppitiivistelmiä ja erityyppisiä tehtäviä. Voit kerrata kielioppia sääntöjen ja tehtävien avulla, tai jos kielioppi on jo hyvin hallussa, virkistää muistia lukemalla tiivistelmät.
  9. Lue ohjeet! Katso tarkasti, millä kielellä vastaus vaaditaan, kuinka pitkä se saa olla ja mitä muuta ohjeistuksessa sanotaan. Kokeessa voi äkkiä menettää paljon pisteitä, jos ei noudata ohjeistusta.

Vinkit antoi Maarit Luhtala, Tammerkosken lukion englannin opettaja, sensori sekä yksi Grammar to Go -oppikirjan ja Yo-kertaus englanti -digikirjan tekijöistä.

Avainsanat: yo-kirjoitukset
Kenelle: Opiskelijat


Lue seuraavaksi

Opiskeluvinkit

Luo selkeä opiskelurutiini yo-kokeisiin

Opiskeluvinkit

Näin valmistaudut luku- ja kirjoitustaidon ylioppilaskokeisiin

Opiskeluvinkit

Englannin kertausdigikirja apuna yo-kokeessa – lue opiskelijoiden vinkit