Nappaa englannin yo-kokeeseen osallistuneiden opiskelijoiden tärpit ylppäreihin kertaamiseen.
– Paras asia englannin kertauskirjassa oli se, kuinka selkeästi ja tiivistetysti se kävi läpi lukiokurssien sisältöjä, sanoo abiturientti Cheryl Sandstedt Kirkkonummelta.
Sandstedt käytti Yo-kertaus englanti -digikirjaa abikurssilla. Digikirjan avulla oli helppo muistuttaa mieleen lukiokurssien aikana käytyjä asioita. Tarvittavat tiedot ja taidot oli kerätty yhteen pakettiin, jolloin kaikkien kurssikirjojen sisältöjä ei tarvinnut käydä läpi erikseen.
Muista kerrata sanasto – se auttaa kokeen jokaisessa osassa
Englannin yo-kirjoituksissa sanasto on hyvä hallita mahdollisimman monipuolisesti. Sitä tarvitaan läpi koko kokeen, mutta etenkin kirjallisessa tuotoksessa ja luetun ymmärtämisessä rikkaasta sanavarastosta on hyötyä. Jos yo-kokeesta haluaa suoriutua mahdollisimman hyvin, kannattaa harjoitella oppikirjojen vaativampi sanasto. Jos aikaa on vähän tai lukeminen tuntuu hankalalta, kannattaa keskittyä tiettyihin teemoihin tai itseään kiinnostavaan sanastoon.
– Tuleville abeille antaisin vinkiksi, että kannattaa opetella hyvin kertauskirjasta löytyvää haastavampaa sanastoa, sanoo eräs opiskelija Nokian lukiosta.
Kieliopin tärpit haltuun
Kun lukee ylioppilaskirjoituksiin, kannattaa keskittyä opiskelemaan niitä englannin kielioppiasioita, jotka tuntuvat hankalimmalta. Esimerkiksi sisällysluetteloa silmäilemällä voi kartoittaa itselle hankalat kielioppisäännöt. Jokaista pilkkusääntöä ei tarvitse kuitenkaan päntätä – sen sijaan prepositioita, epäsäännöllisiä verbejä, artikkeleita ja sanajärjestystä kysytään lähes joka kokeessa.
– Käy läpi ainakin kertauskielioppi, siitä on helppo oppia ja palauttaa muistiin asiat, vinkkaa nokialainen abi.
Itsenäinen harjoittelu on tärkeää
Tunneilla aikaa on rajoitetusti, ja kertaustehtävien tekeminen jää usein itsenäiseksi opiskeluksi. Yo-kokeessa pitäisi hallita sekä kielen ymmärtämistä, sanastoa että rakenteita ja kyetä tuottamaan kirjallista tekstiä. Niitä voi Yo-kertaus-digikirjan avulla harjoitella digitaalisen ylioppilaskokeen mukaisilla tehtävätyypeillä. Kertauskirjassa on mukana myös kuva- ja videopohjaisia tehtäviä.
– Tunneilla ei ehtinyt hirveästi tekemään tehtäviä, koska asiaa tuli paljon. Digikirjan tehtäviä oli kuitenkin näppärä tehdä kotona! vinkkaa syksyn yo-kokeisiin osallistunut abi.
– Itsenäistä opiskelua helpotti, että suurimman osan kertauskirjan tehtävistä pystyi tarkistamaan itse. Oikeat asiat oli helppo löytää selkeän rakenteen ansiosta, Sandstedt kuvailee.
Nappaa opiskelijoiden kootut vinkit englannin ylioppilaskirjoituksiin
- Älä odota viime tinkaan, vaan aloita kertaus hyvissä ajoin. Digikirja kannattaa hankkia jo ennen varsinaista kertauskurssia, sillä se helpottaa itsenäistä opiskelua ja auttaa löytämään opiskelumotivaatiota.
- Lue lehtiartikkeleita tai kirjoja. Englanninkielisten tekstien lukeminen laajentaa sanavarastoa, ja samalla kieli tulee tutummaksi. Lukemisinto pysyy yllä, jos lukee omien mielenkiinnon kohteiden mukaisia tekstejä. Kun osaa hyvin tietyn aiheen sanaston, voi siitä olla hyötyä etenkin aineessa.
- Aina ei tarvitse lukea! Tv-sarjoista tai podcasteista voi saada harjoitusta kuuntelemisesta ja ääntämisestä. Monet yo-kokeen tehtävistä on poimittu juuri englanninkielisestä mediasta, siksi myös englannin kertauskirjassa kuullun ja luetun ymmärtämisen teksteissä hyödynnetään autenttista materiaalia.
- Tee monipuolisesti erilaisia kertaustehtäviä. Muista harjoitella kotona myös kuullun ymmärtämistä, jonka treenaamiseen digikirjassa on paljon materiaalia.
- Itse kirjoituksissa ei kannata arvuutella liikaa monivalinnoissa, vaan luottaa siihen vaihtoehtoon, jonka ensimmäisenä ajattelee olevan oikea. Vastoin yleistä käsitystä luetun ja kuullun ymmärtämisen kysymyksissä ei ole kompia, vaan kokeessa on sekaisin helpompia ja haastavampia kysymyksiä.
Opiskelijat antavat vielä yhden vinkin: Kertaa ahkerasti, mutta älä stressaa liikaa!
Tutustu yo-kertaus-digikirjoihin ja nappaa omasi täältä ›